Литва висунула на "Оскар" фільм про війну на Донбасі.

 

Литва висунула на здобуття премії Американської академії кіномистецтв у номінації "Найліпший фільм іноземною мовою" воєнну драму Шарунаса Бартаса "Іній", у котрій сюжет побудовано довкола війни на Донбасі.

 

Про це повідомив голова Державної аґенції України з питань кіно Пилип Іллєнко. 

 

"Хороші новини в день українського кіно не закінчуються – Литва відправляє на "Оскар" у номінацію "Найкращий фільм іноземною мовою" наш спільний фільм "Іній" Шарунаса Бартаса. Отже, фактично за нагороду боротимуться вже дві українські стрічки", – прокоментував Іллєнко.

 

Нагадаємо, що Український Оскарівський комітет визначив стрічку "Рівень чорного" режисера Валентина Васяновича як претендента від України на здобуття премії "Оскар". Фільм "Іній" створено в копродукції Литви, України, Франції й Польщі – за підтримки Державної аґенції України з питань кіно, Литовського кіноцентру, телеканалу ARTE (Франція) та Польського кіноінституту. Виробниками є кінокомпанії ІнсайтМедіа/Татофільм (Україна), Studija Kinema (Литва), КіnоЕlektron (Франція) та Donten & Lacroix Films (Польща).

 

Головну роль зіграла французька акторка Ванесса Параді.

 

Згідно з анотацією до стрічки, опублікованою у Вікіпедії, молодому литовцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити – і зрозуміти – справжню війну, окупацію. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви в Україну, де доля зводить його із двома військовими журналістами. Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, котра кидає його у вир війни. Трійка героїв змушена подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. На зруйнованій окупантами території Рокас також знаходить своє справжнє кохання...

 

Зйомки фільму розпочалися у грудні 2016 року та відбувалися у Дніпрі; база знімальної групи розташовувалась у Синельниковому Дніпропетровської області. Багато сцен знято в Києві і в районах, наближених до зони проведення АТО. У стрічці використали документальні монологи реальних військовиків – учасників бойових дій.

 

Прем’єра "Інею" відбулась на 70-му Каннському кінофестивалі. Також стрічку демонстрували на Одеському кінофестивалі в рамках міжнародного конкурсу.

 

11.09.2017