Україна донесла до генсека ООН позицію щодо миротворців.

 

Українські дипломати довели до відома генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніо Гутерріша та голови Ради безпеки ООН позицію України щодо миротворчої місії ООН на Донбасі.

 

Про це йдеться в повідомленні Постійного представництва України при ООН на сторінці в twitter'і.

 

"Довели до відома генерального секретаря і голови Ради безпеки ООН позицію України щодо миротворчої місії ООН в ОРДЛО", – зазначили в амбасаді.

 

Дипломати розмістили на сторінці представництва фотокопію заяви Міністерства закордонних справ України від 5 вересня, в якій українське зовнішньополітичне відомство відреагувало на заяву керівництва РФ про можливість розміщення миротворців ООН на Донбасі.

 

Тоді Міністерство закордонних справ повідомило про те, що взяло до уваги заяву президента Росії Владіміра Путіна щодо можливості розміщення миротворців на Донбасі, оприлюднену в масових медіях, але нагадало, що раніше Росія саботувала всі спроби спорядити континґент на Донбас.

 

"Звертаємо увагу, що ще у березні 2015 року Президент України Петро Порошенко офіційно надіслав до генерального секретаря ООН та голови Ради безпеки ООН звернення щодо розгортання на території нашої держави миротворчої операції під егідою ООН... Метою такої операції мало б стати забезпечення тривалого миру в окремих районах Донецької і Луганської областей України на основі мінських домовленостей та з дотриманням основоположних принципів і норм статуту ООН з одночасним посиленням присутності СММ ОБСЄ. Відтоді Росія як держава-агресор постійно саботувала пропозиції України, відмовляючись розглядати наше звернення в РБ ООН і навіть стверджуючи, як це було в червні 2016 року, що Україна не зверталася до РБ", – нагадали в зовнішньополітичному відомстві.

 

МЗС висловило низку принципових умов для спорядження місії. "Будь-яка міжнародна миротворча присутність має запроваджуватися за згодою та після вичерпних консультацій з українською стороною, передбачати виведення всіх окупаційних військ та найманців, а також їхньої зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону для запобігання потраплянню російських військових, зброї, техніки і найманців на територію України", – йдеться у заяві.

 

Міністерство наголошує, що у складі місії не може бути росіян. "У разі прийняття рішення про запровадження операції з підтримання миру (ОПМ) не може бути й мови про присутність військового чи іншого персоналу сторони-агресора на території України під виглядом миротворців, оскільки це суперечитиме базовим принципам миротворчої діяльності ООН. Подібно, не може йтися про отримання згоди на проведення ОПМ від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку РФ", – наголосили у МЗС.

 

Загалом у міністерстві наголошують, що заява Путіна "свідчить про чергове намагання Росії як сторони конфлікту представити агресію внутрішньоукраїнським конфліктом та спотворити саму ідею та цілі запровадження миротворчої операції". На переконання відомства, це "не слугуватиме досягненню головної мети – встановленню сталого миру на Донбасі та відновлення територіальної цілісності України".

 

Поза тим, як заявило МЗС, Україна як послідовний прихильник ініціативи розгортання миротворчої операції ООН на Донбасі готова опрацьовувати це питання надалі. Постійному представництву України ООН у Нью-Йорку дали доручення провести належні консультації з делегаціями в РБ ООН.

 

Україна вважає, що сприятливим підґрунтям для початку діалогу з метою розміщення миротворчої місії на Донбасі має стати неухильне дотримання російською стороною сталого та повного режиму припинення вогню.

 

Путін обіцяє, що "якщо все це зробити, це точно піде на користь розв’язанню проблеми".

 

07.09.2017