У Чечні пройшов багатотисячний мітинг на підтримку мусульман М'янми.

Експерти вказали, що це перша акція, організована чеченським президентом Рамзаном Кадировим, яка відбулася всупереч офіційній позиції Кремля.

 

 

МВС Чечні повідомило, що на мітинг в Грозному в понеділок, четвертого вересня, прийшло 1,1 мільйона осіб. Це втричі більше за населення самої чеченської столиці. Учасники акції висловлювали солідарність з мусульманами М'янми – народністю рохінджа, протестували проти нападок на них з боку представників інших національностей і віросповідань, а також проти утисків їх тамтешнім урядом – повідомив інформаційний портал Meduza.

 

Наприкінці мітингу, який проходив на площі біля мечеті «Серце Чечні» в центрі Грозного, виступив Рамзан Кадиров, котрий розкритикував позицію світової спільноти щодо гонінь на мусульман в М'янмі й зажадав їхнього міжнародного розслідування. За підсумками мітингу присутні ухвалили звернення до президента Росії Володимира Путіна, яке зачитав Кадиров:

 

«Шановний Володимире Володимировичу, сьогодні ми, громадяни Росії, мусульмани Північного Кавказу, лідери громадської думки, лідери релігійних організацій звертаємося до вас як до лідера нації з проханням вжити весь ваш авторитет і вплив в світі, щоб зупинити геноцид мусульман. Цілий народ стоїть на краю загибелі, але ніхто не запроваджує проти М'янми політичних та економічних санкцій. Зовсім недавно після подій в редакції одного з журналу сильні світу цього маршували вулицями Парижа. Перші особи готові захищати навіть одну людину нетрадиційної орієнтації, але втрачають дар мови, коли відбувається знищення цілого народу».

 

У неділю, третього вересня, в Москві біля посольства М'янми пройшла неузгоджена з владою акція мусульман. В акції брали участь близько тисячі осіб. На Великій Нікітській вулиці було повністю перекрито рух транспорту. 

 

За наслідками цієї акції інформаційна аґенція «РИА Новости» опублікувала статтю «Мусульманские небратья: за кого на деле митинговали активисты в Москве». Автор тексту Дмитро Косирєв порівняв акцію з «підривною діяльністю» терористичної організації «Ісламська держава». Він заявив, що мітинг під посольством – це приклад того, що робитимуть ідеологи ІДІЛ після військової поразки в Іраку й Сирії. За словами Косирєва, учасники мітингу «захищають права злочинців» в М'янмі. Цікаво, що стаття провисіла на сайті агентства недовго й за кілька годин була видалена.

 

Тим часом Росія разом з Китаєм блокує на Раді Безпеки ООН резолюцію зі засудженням уряду М'янми.

04.09.2017