Активісти напали на магазин після нищення революційного триптиха з Шевченком, Франком, Українкою.

 

Громадські активісти розмалювали й побили вітрини магазину “Емпоріум” на вулиці Грушевського в Києві, власник якого 2 вересня знищив “Ікони революції”, що зберігалися на стіні закладу з часів Майдану. Протестувальники також запалили шини перед входом у крамницю.

 

Про це повідомляє видання "Новинарня"

 

Революційний триптих у січні 2014 року

 

Малюнки із зображеннями Тараса Шевченка, Лесі Українки й Івана Франка нанесли на стіни будівлі на вулиці Грушевського, 4, на початку силового протистояння в січні 2014 року. Автором роботи є художник із прізвиськом Sociopath.

 

Невдоволення учасників Майдану викликало не лише знищення образів, які стали символами протистояння на вулиці Грушевського, а й позиція власника магазину. Ігор Доценко, коментуючи напередодні дописи невдоволених в соцмережах, написав: “Не треба підносити трафаретне мистецтво в ранг творів! Це типовий стріт-арт, який час від часу прибирають комунальні служби… Охочі купити революційний трафаретний “живопис” заходьте на будь-який лубочний базар, там є всі варіанти Лесі, Вані, Тараса будь-яких розміру й форми”.

 

"Не зітреш..."

 

Акцію протесту біля “Емпоріуму” скликав ветеран АТО, учасник Майдану та лідер організації “Новий вогонь” Дмитро Різниченко. Активіст особисто розбив каменем скло на вхідних дверях до магазину. До акції долучилися активісти з організації “С14”.

 

Стіни закладу обписали гаслами: “Тут був Майдан, і він тут буде вічно!”, “Не зітреш нас” тощо.

 

Активісти визирають власників

 

Український інститут національної пам’яті заявив, що зображення Шевченка, Франка та Лесі Українки на фасаді будинку на Грушевського, 4, належали до пам'яток історії.

 

"Ґрафіті на Грушевського є пам’яткою історії, згідно з наказом Мінкультури від 15.10.2014 № 869", – ідеться в повідомленні УІНП на Facebook.

 

Інститут Володимира В'ятровича готує звернення до правоохоронців.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом нищення ґрафіті, які були нанесені в ході історичних подій Революції гідності на фасаді будинку на вул. Грушевського. Луценко нагадав, що місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі Грушевського занесене до об'єктів культурної спадщини, пошкодження чи знищення яких тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 298 КК України (нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури).

 

Генпрокурор також ініціював перевірку "бізнес-вандалів" усіма державними контролюючими органами. "Разом – сила", – написав Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

 

 Шиби меблевого магазину витримали два місяці протистояння взимку 2014 року. Тепер – посипалися...

 

Інститут історії України НАН України, на балансі котрого перебуває будинок на Грушевського, 4, назвав зачистку образів “актом вандалізму”. Науковці наголошують, що орендатор не узгоджував своїх дій із власниками. 

 

“Співробітники Інституту історії України та інших гуманітарних академічних установ, що розміщені в будинку, вкрай обурені подібними діями орендатора. Сподіваємось, що правоохоронні органи дадуть їм належну оцінку згідно з чинним законодавством. Інститут історії України НАН України звертається також до художника (автор – #Sociopath) із проханням про відновлення ґрафіті“, – йдеться у заяві інституту.

 

 

Sociopath заявив про згоду відновити зображення на фасаді будинку. 

 

“Ікони революції” в ориґінальному розмірі в одному екземплярі є у моїй колекції, так само, як і трафарети, якими я створював трилогію у 2014-му. Вони все ще у майданівській сажі", – написав художник.

 

Sociopath чекає на санкцію владних установ для відновлення зображень. "Сподіваюсь, Ви розумієте, що самовільне відновлення у цій ситуації неможливе... Я обіцяю вам усім, що відновлю трилогію, як тільки ситуація набуде правильного розвитку", – написав автор роботи. 

 

03.09.2017