Порошенко ввів у силу указ РНБО про біометричний контроль для росіян.

 

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня 2017 року "Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України", котре передбачає в'їзд в Україну громадянам Російської Федерації за закордонними паспортами з електронним чипом.

 

Про це повідомляє прес-служба АП. 

 

РНБО доручила Кабінету Міністрів оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести до нього Російську Федерацію. Уряд також має опрацювати у двомісячний строк питання щодо механізму та етапності запровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями та особами без громадянства щодо в'їзду в Україну; здійснення в'їзду в Україну та виїзду з України іноземцями, в тому числі громадянами Російської Федерації, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій.

 

Уряд має запустити з 1 січня 2018 року національну систему біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та у контрольних пунктах в'їзду-виїзду.

 

У п'ятницю, перебуваючи в Харкові, Президент України Петро Порошенко анонсував оприлюднення вищезгаданого указу. 

 

"У найближчі години має бути оприлюднено рішення Ради національної безпеки і оборони, яке передбачає, що з 1 січня 2018 року перетин кордону з країн, які становлять ризики для України (перелік цих країн затверджує Кабінет Міністрів України), має відбуватися за біометричними паспортами або – для тих, у кого їх немає, – має бути фіксація біометричних даних на кордоні. Це не означає, що буде заборона, але пункти перетину кордону повинні бути оснащені відповідним обладнанням. Завдяки чому буде забезпечено фіксацію", – сказав Порошенко. 

 

Президент вважає виправданим рішення ввести біометричний контроль для громадян РФ. "Я вважаю, що це поширена практика. І в умовах, коли країна є об'єктом агресії з боку Російської Федерації, ця практика цілком виправдана", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Буде три етапи. Перший – ти можеш подати попередньо повідомлення, що плануєш перетнути кордон, і прикордонники, база будуть підготовлені для цього. Другий – фіксація на кордоні. І третій – фіксація в тому місці, де ти плануєш перебувати. Якщо ти їдеш з Російської Федерації до Харкова, ти повинен зареєструватися в тому місці, де перебуватимеш", – додав Порошенко.

 

01.09.2017