Андрій Любка отримає нагороду Міжнародного літературного фестивалю "Vilenica" в Словенії.

 

Це друга українська нагорода (головну отримає Юрій Андрухович) з трьох можливих на цьому фестивалі. Лауреата третьої — поетичної — визначать вже під час самого заходу.

 

 

Central European Initiative Fellowship присуджують молодому (віком до 35 років) центральноєвропейському письменнику, і вона передбачає адекватну стипендію на тримісячну резиденцію письменника в одній з країн Центральноєвропейської ініціативи (Австрія, Албанія, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Італія, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чехія, Чорногорія).

 

За словами Андрія Любки, за цей час він планує завершити роботу над новою книжкою. Для цього — результативного — процесу він обрав Словенію, Боснію і Герцеговину та Македонію. "Коли я взнав, що головну премію дали Юрію Андруховичу, то подумав, що все, мої шанси вичерпалися — бо не можуть дати в один рік двом українцям. Але організатори написали в листі: "quality counts, not nationality" (враховуємо якість, а не національність)" — признався лауреат.

 

В обґрунтуванні свого вибору міжнародне журі у складі Патриції Васкотто (голова), Лідії Дімковської, Людвіґа Гартінґера, Марка Кравоса і Джурджі Стрсоґлавеца пише:

 

"Андрій Любка — вища ліга молодих поетів і авторів української літератури і найперспективніший європейський творець. Він вже отримав кілька літературних премій і стипендій, його твори перекладено багатьма мовами, і він міцно заанґажований в промоції української та європейської літератури: сам працюючи в кількох жанрах, він також перекладає з декількох мов.

Любкові твори  — вірші, есеї та проза – демонструють феноменальну чутливість до периферійних ландшафтів європейської культури, починаючи від часів Овідія. Навіть будучи сутінками нашої свідомості, вони дивовижно творчі, відображають амбіції художників, щоб промувати життєво важливі для "європейства" цінності. Любка знає, що кордони між традиціями і мовами є лише підтвердженням того, що ми дихаємо тим самим повітрям, причалюємо до тих самих берегів, усвідомлюючи і плекаючи ідентичності різних культур. На багатьох кораблях літературних творів є, однак, вантажі, які мають бути доставлені до портів інших мов і культур."

 

Нагадаємо, що головну премію 32-го вже фестивалю, який цього року пройде під гаслом "Література, що змінює світ, що змінює літературу", отримає  Юрій Андрухович за "його повнокровну, мужню і вільнодумну літературу, що повертає нам, середньоєвропейцям, власне та спільне минуле і майбутнє".

 

 

Урочисте вручення нагороди відбудеться на Міжнародному літературному фестивалі "Vilenica" в Словенії (6-9 вересня 2017 року). 

 

29.08.2017