Гройсман назвав диверсією стрибок цін на зріджений газ.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Антимонопольному комітету, Державній фіскальній службі, правоохоронним органам та профільним міністерствам розібратися зі становищем на ринку зрідженого газу, визначивши причини безконтрольного підвищення ціни на автомобільний (скраплений) газ та вживши заходів для зниження вартості палива і підтримки конкуренції на ринку.

 

Про це голова уряду сказав під час міжвідомчої наради в Кабміні, інформує прес-служба КМУ. 

 

"Я хочу, аби служби, від яких це залежить, навели порядок на ринку автомобільного газу. Різке підвищення ціни на скраплений газ має всі ознаки змови. Ринок лихоманить. Це диверсія проти України. Ми маємо захистити внутрішнього споживача – рядових громадян", – закликав Гройсман.

 

Прем’єр-міністр нагадав, що про можливе ускладнення ситуації повідомляли ще навесні. "І що ми бачимо? Що люди мали рацію. Ситуація погіршується. Мені шкода, що прем’єр-міністр має особисто проводити нараду і втручатися в ситуацію, аби розібратися, в той час як у нас є спеціальні органи влади – зокрема АМКУ", – обурився Гройсман.

 

Згідно з інформацією порталу enkorr, з кінця липня ціна літра зрідженого газу зросла на 5 гривень – до 16,5 грн/л.

 

Державна фіскальна служба відзвітувала на урядовій нараді, що за 8 місяців цього року обсяг імпортованого газу збільшився на 70 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом 2016 року і загалом перевищив 600 тис. тонн. Також протягом року скоротилася кількість трейдерів, що постачають скраплений газ з Російської Федерації (звідти надходить найбільша кількість цього палива). Водночас зі зростанням ринку урядовці констатували брак інфраструктури для створення запасів палива. Згідно з гіпотезою чиновників, це й спричинило різке збільшення ціни на автомобільний газ в період пікового попиту.

 

"Це є наслідок монополії. Наразі я вимагаю від АМКУ рішучіших дій, а ще прошу всю інформацію – скільки було трейдерів, хто сьогодні працює на ринку, якими є джерела постачання палива – і цю статистику я покладу на стіл Президенту України. А зараз маємо досягнути чіткої домовленості з учасниками – вони мають вжити заходів щодо мінімізації ціни найближчими тижнями... Так, як є, відбуватися не може", – розгнівався Гройсман.

 

Прем'єр-міністр вважає пріоритетним завданням стабілізувати ситуацію протягом лічених тижнів. "Я пропоную міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику скликати міжвідомчу комісію щодо палива і напрацювати всі рішення з цього приводу. Віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона – порти, залізниця, митниця – прошу опрацювати максимально швидке проходження всіх процедур, включаючи перевалку та транспортування палива. І окремо – ДФС та поліція – проаналізувати прискіпливо всіх учасників ринку, особливо недобросовісних трейдерів. Також доручаю на рівні віце-прем’єр-міністрів за тиждень провести нараду і внести комплексну пропозицію щодо врегулювання ситуації", – наказав голова уряду.

 

Ринок скрапленого газу в Україні зазнав значного струсу на початку року. Зокрема, Служба безпеки України ініціювала скасування ліцензій на постачання палива в Україну для низки компаній під приводом боротьби з фінансуванням тероризму (сиріч ОРДЛО). 

 

Згідно з інформацією "Радіо Свобода", на компанії, котрі зазнали санкцій, припало 40% імпорту скрапленого газу в 2016 році. Журналісти-розслідувачі припустили, що обмеження запроваджують задля введення на ринок нового гравця.

 

"Учасники ринку вважають, що СБУ є інструментом у руках політичних груп для переділу ринку і введення нового гравця. Це повністю повторює сценарій появи компанії ВЕТЕК Сергія Курченка, який за президентства Віктора Януковича, входячи у його найближче оточення, так звану «сім’ю», монополізував ринок скрапленого газу, а потім і нафтопродуктів за допомогою силових та контролюючих державних органів", – зазначало "Радіо Свобода".

 

Згідно з матеріалами журналістського розслідування, новенькими гравцями на ринку стали чотири фірми, яких раніше не було помічено в імпортуванні великих обсягів зрідженого газу: "Глуско Україна", "Креатив Трейдинг", Wexler Global LP (Британія) та Gikka Limited (Британські Віргінські острови). Усі чотири пропонують українським споживачам скраплений газ виробництва російської держкомпанії "Роснєфть".

 

Видання "Українська правда" та Liga.net пов'язують ТОВ "Глуско Україна" через швейцарську Proton Energy Group із Віктором Медведчуком. Саме ця група стала власником мережі заправок "Роснєфть" в Україні.

 

29.08.2017