Альтернативний День Незалежності

 

2017 рік. В Україні триває другий термін президента Віктора Януковича. Президент дотримав своєї передвиборчої обіцянки і надав російській мові статусу другої державної. Українська домінує лише в кількох західних областях. На решті території нею спілкується тільки частина інтелігенції і мешканці сіл — суржиком. Окрім 2,5 тис. пам’ятників Леніну, комуністи недавно відкрили пам’ятник Сталіну, який тепер цілодобово охороняє міліція.

 

Рейтинг ВО “Свобода” зашкалює в Галичині. Факельні марші і зіги стали нормою у Львові. Ширяться настрої за відокремлення від України і створення ЗУНР. Ультраправі групи посилено тренуються у Винниківському лісі.

 

Тимошенко досі в тюрмі. Лідери опозиції з’ясовують стосунки і намагаються втримати своїх партійців від “тушкування” з регіоналами. Гучні заяви не стримують падіння їхнього рейтингу. Підтримка “Партії регіонів” навіть без адмінресурсу досягає 60%.

 

Курс долара тримається на позначці 8 гривень. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що ВВП стабільно зростає, а зарплати і пенсії вже за кілька років вийдуть на рівень Республіки Білорусь (а там, дивись, і до Росії недалеко). У рамках тіснішої інтеграції в Митний союз обговорюється проект запровадження російських рублів як додаткового платіжного засобу на території країни. Нацбанк хоче змінити дизайн “неполіткоректної” 10-гривневої купюри.

 

І ось настав День Незалежності. Хрещатик прикрашений синьо-жовтими, червоними і помаранчево-чорними “георгіївськими” кольорами. Президент України Віктор Янукович вийшов з “Мерседеса” і попрямував на сцену, де вже стоять перші особи держави:  прем’єр-міністр Микола Азаров, спікер Верховної Ради Володимир Рибак, генеральний прокурор Віктор Пшонка, секретар РНБО Андрій Клюєв, глава АП Сергій Льовочкін, перший віце-прем’єр Борис Колесніков та іноземні гості: президент Російської Федерації Володимир Путін, президент Республіки Білорусь Александр Лукашенко, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, президент Вірменії Серж Саргсян, президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв, президент Таджикистану Емамолі Рахмон, делегати з КНР, Ірану, Сирії, Куби, Нікарагуа, Зімбабве та Еритреї. Свої вітання Віктору Януковичу прислав і маршал КНДР Кім Чен Ин. Лідери ЄС та США обмежились короткими привітаннями, в яких вкотре висловили “стурбованість” справами в країні.

 

Гімн України перші особи прослухали, демонстративно морщачись і перемовляючись між собою. У Верховній Раді фракція КПУ зареєструвала законопроект про заміну гімну “Ще не вмерла Україна” на гімн Української РСР “Живи Україно, велика і сильна” з дещо зміненим текстом, а також інших “націоналістичних” державних символів: синьо-жовтого прапора — на козацький малиновий, а тризуба — на клейноди Богдана Хмельницького, але опозиційні фракції поки що не дозволяють провести конституційні зміни. У своїй промові президент відзначив, що незалежність не означає, що Україна відцуралась від свого радянського минулого і героїчних подвигів наших дідів на фронтах Великої Вітчизняної війни, що саме Радянський Союз сформував територію України в її сьогоднішніх межах; що ми зараз більше єдині з нашими братніми російським і білоруським народами, ніж будь-коли раніше. Частину промови Янукович виголосив російською й наголосив, що “бацила націоналізму” ніколи не завадить порозумінню між усіма національностями багатонаціональної України.

 

Символом 26-річниці незалежності обрано подвійну синьо-жовту і червону стрічку. Разом з військами головною вулицею країни крокує “безсмертний полк” на чолі з танком Т-34 і штурмовим прапором 150-ї Ордена Кутузова ІІ ст. Ідрицької стрілецької дивізії, який 1 травня 1945 р. був піднятий над Рейхстагом. В натовпі людей, які прийшли подивитись на парад, виділяються бабусі з портретами Сталіна і Путіна та молодики в червоних футболках з серпом і молотом. Міліція дещо остуджує їхнє завзяття, але якось мляво.

 

Політологи і експерти в ефірах обговорюють, чи потрібно Україні було виходити зі складу СРСР 26 років тому. На запитання “Де б ви хотіли жити — в незалежній Україні чи Радянському Союзі?” більшість аудиторії відповідає “в Радянському Союзі”. Вечірній ефір на “Інтері” присвячений темі “Чи потрібна Україні незалежність?” з прямим включенням з Жириновським, Дугіним і депутатами Держдуми. Опісля починається трансляція святкового концерту у Палаці “Україна”, в якому беруть участь зірки української та російської естради — Філіп Кіркоров, Йосип Кобзон, Ані Лорак, Микола Басков, Віра Брежнєва, Григорій Лепс, Вєрка Сердючка, Потап і Настя, Максим Галкін, Світлана Лобода, ВІА Гра, Олександр Малінін, група “Любе” та ін. Трішки українського колориту додає Ніна Матвієнко.   

 

Соціологічне опитування показало, що на запитання “Що для вас означає День Незалежності?” більшість респондентів відповіла “черговий вихідний — і більш нічого”. Парки, сквери та лісосмуги поповнюють свої запаси пластикового сміття. “Владимирский централ” і “Бутырка” змішуються з шашличним димом, алкогольними випарами і п’яним реготом.

 

“Верной дорогой идете, товарищи”, — нагадує Ленін на Бессарабці.

 

28.08.2017