США звинуватили Росію в поставках зброї талібам.

Відповідну заяву зробив державний секретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерсон.

 

 

«Росія дійсно поставляє зброю талібам, і це порушує міжнародні норми й норми Ради Безпеки ООН. Ми, безумовно, протестуємо проти цього. Якщо хтось збирається поставляти в цю країну зброю, то вона повинна йти через афганський уряд», – процитував телеканал ABC News слова керівника американської дипломатії, сказані під час брифінгу для журналістів у Держдепартаменті.

 

Водночас Рекс Тіллерсон висловив претензії також й Ісламабаду, торкаючись ролі Пакистану у розв’язанні проблеми терризму в Афганістані. Він закликав пакистанську владу змінити свій підхід до афганського питання. За словами держсекретаря, умовою допомоги Пакистану з боку США будуть результати, яких Ісламабад досягне на цьому шляху.

 

«Є певна ерозія довіри, оскільки ми стали свідками того, що терористичним організаціям надається притулок на території Пакистану, звідки вони планують і здійснюють напади на американських військовослужбовців, американських офіційних осіб, підриваючи зусилля щодо досягнення миру в Афганістані», – уточнив Тіллерсон.

 

22 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що новий підхід його адміністрації щодо Афганістану полягатиме в тому, щоб запобігти перетворенню цієї країни на безпечний притулок для ісламістських бойовиків, які прагнуть напасти на Сполучені Штати. Він не уточнив, як довго збройні сили США повинні залишатися в Афганістані. За його словами, повноваження військовиків у сфері боротьби з тероризмом там будуть розширені.

 

Нагадаємо, що 29 травня українська делегація на засіданні Парламентської асамблеї НАТО в Тбілісі передала віце-президентові організації Расі Юкнявічене (Rasa Juknevičienė) доповідь про зв’язки Москви з терористичними угрупованнями «Ісламська держава», «Талібан», а також з рухами ХАМАС і «Хезболла».

23.08.2017