Зовнішні вектори

«Hімці, жиди, поляки, цось ми сі покренціло. Вперед поволи граєм собі вар'ята. Бачимо третім воком, же ніц сі не змінило», – співали колись класики, і цілковитої рації не мали. Тільки про «грати вар’ята», яку ті самі класики згадали, то була абсолютна правда.

 

 

Німці тижня

 

Досконалий у своїх фразах лідер німецьких лібералів Крістіан Лінднер, який твердив спочатку про необхідність зміни курсу у відносинах з Росією, потім казав про інтерпретації своїх слів і врешті задумався про майбутнє Німеччини, отримав підтримку з діаметрально протилежного політичного боку.  Сара Ваґенкнехт, кандидат від «лівих» у канцлери тієї країни, заявила місцевим ЗМІ, що необхідно негайно повернутися до «політики розрядки» щодо Росії задля миру та безпеки у Європі. За тією ж логікою, у вбивці з ножем треба відібрати колючо-ріжучий предмет, бо він може поранитися, і дати йому пістолет.

 

До розшаркування перед росіянами і до ліберальних поглядів фрау Сари жодного відношення не мав екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер. Просто мешканці Рубльовки «сватають» цього достойного німця у керівництво «Роснєфті». З бюджету «Газпрому» Шредер вже годується, тепер має шанс покращити свої пенсійні статки, а якщо захоче (тобто коли скажуть), вставить свої п’ять копійок стосовно «політики розрядки» чи порушення прав людини українцями на Донбасі.

 

 

 

Відставка тижня

 

«З особистих причин» став тимчасово безробітним керівник «Укрзалізниці» Войцех Балчун. Імпозантний рокер поповнив когорту варягів, які планували перетворити ввірені їм напрямки на райські кущі, отримували гарні зарплати, а потім зникали з поля зору без видимих досягнень, але з добрим бюджетом. Можна згадувати міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, його колегу з відомства, що займається економічним розвитком і торгівлею Айвараса Абрамавічуса, міністра фінансів Наталю Яресько, але від напруження пам’яті ситуація не покращується. Грузин з литовцем нічого путнього не зробили в медицині і економіці, американка українського походження найбільше запам’яталася вже своєю пост-міністерською діяльністю, коли вигулькнула на керівній посаді в Пуерто-Рико, де чомусь майже відразу почали процедуру оголошення банкрутства.

Поляк Балчун нічого особливо поганого в «Укрзалізниці» не накоїв, а коли казати конкретніше – просто нічого не зробив. Чоловік вдало поєднував свою роботу в Україні з виступами на концертах десь в Європі, а рухомий склад вітчизняної колії існував сам собою. Тепер пан Войцех може в гастрольні райдери вносити додаткові вимоги, бо не всякий музика похвалиться, що має досвід роботи, подібний до того, який має він.

 

 

 

 

Мандрівник тижня

 

Про таких, як Міхеїл Саакашвілі колись було сказано: його б активність – та й у мирних цілях. З швидкістю майже космічного боліда колишній президент і губернатор побував в Литві, Польщі і Угорщині, де встиг показати, що українського паспорта в нього не відібрали, і розповісти, які погані люди засіли на Печерських пагорбах в Києві. Коефіцієнт корисної дії від виступів Саакашвілі невисокий, але, можливо, він і не сподівається досягнути чогось суттєвого своїми показуваннями і виступами. Не виключено, що Міхеїл Ніколозович свої екзальтовані ескапади продукує заради любові до мистецтва, своєрідне декадентство від політики. І цілком можна припустити, що колись таку діяльність вивчатимуть студенти-політологи або медики.

 

 

 

Стіна тижня

 

У детективів НАБУ дійшли руки до напівлегендарного проекту «Стіна» – і вони під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали шістьох осіб. Оперативно затриманим призначили застав на загальну суму понад 25 мільйонів гривень. Поки що правоохоронці цікавляться другорядними персонажами, яких прийнято називати «стрілочниками», віра в світле майбутнє надихає і каже, що скоро інтерес компетентних органів зачепить і поважних людей, які «Стіну» придумали для традиційного на наших теренах процесу освоєння коштів, тобто розкрадання грошей. Досвід, своєю чергою, твердить, що «стрілочниками» все, скоріш за все, і обмежиться.

 

15.08.2017