Римо-католики святкують Внебовзяття Пресвятої Діви Марії.

 

Сьогодні, 15 серпня, римо-католики відзначають урочистість Внебовзяття Пресвятої Діви Марії. Відтак, у Митрополичій базиліці-санктуарії Успіння Пречистої Діви Марії Львівської архидієцезії РКЦ (пл. Катедральна, 1) відбудуться святкові меси, повідомляє «Духовна велич Львова».

 

Зокрема, о 17.30 год. відбудеться вечірня, а о 18 год. – меса для молоді польською мовою.

 

Літургійний культ Пресвятої Богородиці починається від Ефеського собору 431 року, який окреслив догму про її Богоматеринство. У творах святих отців до четвертого століття немає нічого про Успіння Богоматері. Лише після IV сторіччя, на основі передання, церковні письменники починають писати про останні хвилини життя Пресвятої Богородиці. На Заході пише про це святий Григорій Турський, на Сході – єрусалимський патріарх Модест, святий Андрій Критський та святий Йоан Дамаскин.

 

В VI сторіччі це свято отримує назву Успіння Пресвятої Богородиці. На Заході під впливом Сходу свято з’явилося дещо пізніше. Його прийняли у Римі за часів Папи Сергія І (687-701), а з Риму воно перейшло до інших країн.

 

Від Першого Ватиканського собору (1869-1870) у Римсько-католицькій Церкві дедалі більше висловлювали побажання, щоби проголосити догмою загальну віру Церкви у Внебовзяття Пречистої Богородиці. Це завдання, узагальнивши думки всіх єпископів Католицької Церкви, взяв на себе Папа Пій XII (1 листопада 1950 року).

 

Існує передання, що за три дні перед Успінням архангел Гавриїл сповістив Пречистій Діві Марії про її перехід у вічність. Того дня в Єрусалимі зібралися всі апостоли, що проповідували в різних частинах світу. Запізнився лише святий апостол Тома. Богородиця висловила бажання бути похованою в Гетсиманії, поблизу своїх батьків і обручника Йосифа. За душею Своєї Матері з’явився Ісус Христос у супроводі ангелів і святих, а апостоли під спів гімнів віднесли її тіло до гробу і три дні не відходили від нього. На третій день з’явився апостол Тома і бажав попрощатися з Божою Матір’ю. Коли ж гробниця була відкрита, то замість тіла Пресвятої Богородиці апостоли знайшли квіти та похоронні пелени. Тоді вони здогадалися, що не тільки душа, а й тіло Пресвятої Богородиці було взято на небо.

 

В урочистість Внебовзяття Пресвятої Діви Марії після Служби Божої посвячують квіти та зілля.

 

У християн східного обряду триває піст, що також завершиться святом Успіння Пресвятої Діви Марії.

15.08.2017