Міністр освіти та науки Ліля Гриневич попросила вибачення у абітурієнтів за стресову вступну кампанію у зв'язку з проблемами, пов'язаними з реєстрацією електронних кабінетів.

 

Таку заяву Гриневич зробила в інтерв'ю телеканалу "1+1".

 

З її слів, програмне забезпечення ЄДЕБО (Єдина державна електронна база з питань освіти) раніше було в приватних руках, і це становило певну небезпеку, позаяк у приватних руках були й особисті дані вступників. На проведення тендерів для розробки нового програмного забезпечення, власне розробку і його апробацію бракувало часу, сказала керівник МОН.

 

Пані Гриневич запевнила, що до наступної вступної кампанії недоліки нинішньої системи виправлять.

 

Окрім того, міністр заперечила чутки, буцімто абітурієнти, котрі згідно з результатам вступної кампанії мали право на навчання за державний кошт, не вступили до своїх вишів. "Я хочу запевнити, що всі, хто мав право на бюджетні місця, всі вступили й отримали бюджетне місце. Тобто не відповідає дійсності, що діти, які мали високі бали і право на бюджетне місце, не вступили", – сказала Гриневич.

 

Міністр також прокоментувала повідомлення ЗМІ про те, що деякі вступники, отримавши високі бали ЗНО, не змогли отримати місця державного замовлення. З її слів, це могло статися і через те, що в цьому році деякі ВНЗ самостійно визначали мінімальний поріг державного замовлення, тобто мінімальну кількість студентів, яку вони набиратимуть, щоб відкрити групу за окремою спеціальністю. Ця цифра, зазначила міністр, в різних університетах могла становити і до півдесятка осіб. І в деяких університетах просто не набралося достатньо людей, щоб відкрити групу. Така ситуація сталася з 200 абітурієнтами, і кожному запропонували адекватні місця державного замовлення в інших вишах на ті спеціальності, на які вони вступали, запевнила Гриневич. 

 

Крім того, зазвичай вступники з високими результатами ЗНО подають заяви на рейтингові спеціальності, на яких і прохідний бал може бути значно вищим, ніж у конкретного вступника. 

 

10.08.2017