Міжнародний арбітраж розпочав розгляд позову "Нафтогазу" проти Росії.

 

Міжнародний арбітражний суд в Гаазі розпочинає розгляд позову української компанії "Нафтогаз" проти Росії у справі про втрату компанією своїх активів на території окупованого півострова Крим 2014 року.

 

Облікова картка справи опублікована на офіційному сайті суду.

 

"5 канал" зазначає, що в своєму позові "Нафтогаз України" посилається на норми угоди між урядами Росії й України про захист інвестицій, яку було підписано 27 листопада 1998 року, а також на правила, які затвердила Комісія ООН з міжнародного торгового права в 1976 році.

 

Росія, втім, як випливає із анотації досудової справи, стверджує, що інвестиційний договір між Росією і Україною "не може служити основою для арбітражного розгляду, щоби врегулювати" справу. Москва "не визнає юрисдикції міжнародного трибуналу в тому, що стосується врегулювання позову".

 

Внаслідок анексії Криму Росією 2014 року дочірня структура "Нафтогазу" – "Чорноморнафтогаз" – втратила свої основні активи, зокрема бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна", а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря. Згідно зі звітом НАК "Нафтогаз" за 2014 рік, вартість втрачених у Криму активів оцінювалася в 13,8 млрд грн.

 

У вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму морських зонах у Чорному морі, Азовському морі й Керченській протоці.

 

У середині січня 2017 року повідомлялося, що "Нафтогаз" закупив за 6,3 млн доларів юридичних послуг для відстоювання своєї позиції за цим позовом.

 

09.08.2017