Конституційна асамблея оголосила себе найвищим органом влади Венесуели.

 

Цей ґреміум був створений за ініціативи президента Ніколаса Мадуро, щоби нейтралізувати парламент країни, де більшість належить опозиції.

 

 

Формальною метою скликання Національної конституційної асамблеї декларувалася зміна конституції країни. Однак першим своїм кроком цей орган видав декрет, яким оголосив себе вищим органом щодо інших законодавчих та урядових інституцій у державі. Про це в середу, 9 серпня, повідомляє телеканал ARD.

 

Цей декрет мав би означати, що парламент Венесуели – Національна асамблея – й інші владні та самоврядні інституції не зможуть вживати заходів, які суперечитимуть рішенням, котрі ухвалила Національна конституційна асамблея.

 

Члени новоствореного органу засідають у будівлі Національної асамблеї. Перед тим венесуельські силовики оточили парламент і не впускали досередини депутатів.

 

На першому засіданні новостворений ґреміум відправив у відставку генерального прокурора Венесуели Луїзу Ортеґу. Вона є одним із головних критиків політики президента Мадуро. Кількома днями раніше Ортеґа ініціювала розслідування щодо підозр у фальсифікаціях під час виборів у новий орган влади. Існують обґрунтовані підозри, що уряд у Каракасі завищив показники електоральної фреквенції, що могло вплинути на результати виборів.

 

Нагадаємо, що 30 липня у Венесуелі відбулися вибори до Національної конституційної асамблеї. Голосування супроводжувалося акціями протесту і заворушеннями, під час яких загинули щонайменше 15 осіб. Венесуельська опозиція закликала своїх прихильників бойкотувати голосування, побоюючись, що конституційна реформа призведе до посилення влади президента країни і встановлення диктатури Мадуро.

 

Водночас парламент Венесуели визнав нелегітимною Національну конституційну асамблею та її рішення.

09.08.2017