Туреччина розпочала будівництво «муру безпеки» на кордоні з Іраном.

Цей проект, за словами представників турецького уряду, спрямований на протидію курдським бойовикам.

 

 

Будівельні роботи розпочалися у вівторок, восьмого серпня, повідомила адміністрація провінції Агри. На поширених владою фотографіях видно, як будівельні крани встановлюють на кордоні бетонні елементи завширшки близько двох метрів і заввишки три метри – повідомила інформаційна аґенція Anadolu.

 

«Ці заходи спрямовані насамперед проти забороненої в Туреччині Курдської робочої партії, а також близького до неї іранського угруповання "Партія вільного життя в Курдистані", відомого своїми терактами на північному заході Ірану», – заявив губернатор Агри Сулейман Ельбан, котрий був присутнім під час старту будівництва муру. За його словами, «мур безпеки» покликаний запобігати проникненню в країну курдських бойовиків і контрабандистів з території Ірану.

 

Про плани будівництва стіни протяжністю 144 кілометри повідомив ще в червні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан. Будівництво муру вестимуть у п'ять етапів, перший з яких завершиться вже у жовтні поточного року. На 15-ти КПП, які будуть розміщені вздовж всієї загорожі, встановлять куленепробивне шкло. 

 

В середині червня 2017 року турецька влада заявили про закінчення будівництва більшої частини муру на кордоні зі Сирією. За словами міністра оборони Туреччини Фікрі Ишика, завершені роботи на ділянці у 680 із 828-ти кілометрів. Він також зазначив, що зовнішні кордони Туреччини в рамках гарантування «інтегрованої безпеки» будуть обладнані системами освітлення, сенсорами і камерами відеоспостереження.

08.08.2017