У селі Минай площу назвали на честь Енді Воргола.

 

У селі Минай, що неподалік Ужгорода, урочисто відкрили площу Енді Воргола.

 

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

 

 

Таку назву колишня площа Жовтнева отримала внаслідок декомунізації. Холмківська сільрада, до складу котрої входить Минай, не захотіла перейменовувати топонім у відведений "декомунізаційним" законом термін – торік у квітні це зробив Геннадій Москаль своїм розпорядженням.

 

"Ми могли відкрити цю площу ще кілька місяців тому чи навіть минулого року, але вибрали початок серпня, тому що 6 серпня Енді Ворголу виповнилося б 89 років", – зазначив Москаль. Голова ОДА відкинув арґументи, буцімто назва на честь Воргола не личить селу через те, що Андрій Варгола не має до Минаю жодного стосунку. "Насправді це не так, – відповідає Геннадій Москаль. – Енді Воргол народився в США, в місті Пітсбурґ, однак його батьки народилися й жили зовсім недалеко звідси – в словацькому селі Мікова біля Меджилабірці. Це лише сто кілометрів від Ужгорода. Батьки Енді Воргола походять з місцевості, де компактно проживають лемки або русини-українці. Вони самі були корінними русинами-українцями й емігрували в Америку тоді, коли і Словаччина, і тодішнє Закарпаття входило до одного культурного простору й до складу однієї держави – Австро-Угорщини. Тому Енді Воргол має пряме відношення до нашої області, а його історія є чудовим прикладом того, як людина з цих земель досягла світового успіху", – заявив Москаль.

 

 

"Енді Воргол має українське коріння, його батьки жили за сто кілометрів від Ужгорода, тому художник цілком заслуговує, щоб на його честь була названа площа на Закарпатті", – переконує голова ОДА.

 

У Минаї відкрили стилізовану табличку з іменем Енді Воргола на фасаді тамтешнього ресторану, встановили композицію з невеличкою інформаційною довідкою та одним із найвідоміших творів художника – банкою зупи Campbell’s. Святкуючи уродини Воргола, з'їли торт із зображенням картини "Че Гевара".

 

 

07.08.2017