Дональд Трамп підписав закон про нові санкції проти Росії.

Водночас, підписуючи документ, президент США висловив своє невдоволення його змістом.

 

 

Таким чином, у середу, 2 серпня, закон про оновлений пакет обмежувальних штрафних заходів проти Росії, Ірану і Північної Кореї набув чинності – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Нагадаємо, що Верхня палата Конгресу США увечері в четвер, 27 липня, більшістю голосів проголосувала за документ. За запровадження нових санкцій висловилися 98 зі 100 сенаторів. Раніше, 25 липня, законопроект схвалила абсолютна більшість у Палаті представників.

 

У великому документі приблизно половина зі 184-х сторінок присвячена Росії. У ньому перераховано все те, в чому американські політики звинувачують Москву: агресивні дії проти України, замах на кібербезпеку США та інших країн і спроби вплинути на результат виборів американського президента 2016 року, підтримка Башара Асада в Сирії, корупція, порушення прав людини тощо. Згадано в документі також всі укази про санкції, які Білий дім уже застосовував проти Росії.

 

Документ передбачає, зокрема, скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, що потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 30 днів. Згідно з законопроектом, Вашингтон, як і раніше, виступатиме проти газогону Nord Stream 2, оскільки він «зле впливає на енергетичну безпеку Європейської Унії, розвиток газового ринку в Центральній і Східній Європі та на реформи України в сфері енергетики». Цей пункт викликає спротив у багатьох енергетичних компаній Європи, котрі долучилися до участі в мегапроекті російського «Газпрому».

 

Головне в новому законі – те, що він позбавляє президента можливості скасовувати санкції проти Росії без дозволу Конгресу США.

 

Трамп заявив, що він підтримує жорсткі заходи покарання за агресивні і дестабілізуючі дії Ірану, Північної Кореї і Росії, проте текст закону містить «значні недоліки», а деякі пасажі, за його словами, навіть «суперечать Конституції».

02.08.2017