Росія та ОРДЛО блокують прогрес у переговорах.

 

Основним питанням на сьогоднішніх переговорах тристоронньої контактної групи у Мінську було дотримання режиму припинення вогню з боку ОРДЛО.

 

Про це повідомила Дарка Оліфер, прес-секретар голови української делеґації Леоніда Кучми.

 

"Іґнорування РФ і ОРДЛО питань безпеки не дозволяє досягнути прогресу на інших напрямках, зокрема на політичному, гуманітарному, економічному", – написала Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

 

Тристороння контактна група, підтримуючи домовленості лідерів країн "нормандського формату", котрих досягли 24 липня, закликала представників рухів "ДНР" і "ЛНР" забезпечити взяті на себе зобов'язання і припинити стріляти.

 

Окрім того, стояло питання про забезпечення постійного та всеохопного моніторингу спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ становища на Донбасі з використанням технічних засобів спостереження, після чого сторони мали би продовжити відведення сил і засобів на обумовлених раніше ділянках. "Під час відведення сил і засобів представники ОРДЛО не мають встановлювати додаткових фортифікаційних споруд і створювати мінних полів, також не може тривати ні інфільтрація військ, ні постачання нових боєприпасів із РФ на територію ОРДЛО", – наголосила Оліфер.

 

Українська сторона констатує, що бойовики блокують доступ СММ ОБСЄ до українсько-російського кордону. "Разом із ОБСЄ ми закликаємо розблокувати цей доступ і забезпечити контроль місією як за пересуванням на територію ОРДЛО озброєнь і воєнізованих формувань з території РФ, так і за тим, щоби з непідконтрольної Україні частини Донбасу не вивозили обладнання українських підприємств", – підкреслила речниця Леоніда Кучми.

 

Україна обурилася тим, що бойовики застосовують до українців тортури. Зокрема, йдеться про недавню історію з катуванням Людмили Сурженко. "Ми закликаємо завершити узгодження списків у письмовому вигляді з тим, щоб на наступній зустрічі ТКГ досягнути домовленості про звільнення людей", – заявила Оліфер.

 

Також українська сторона наполягає на денонсації указу президента Росії про визнання документів, виданих нелеґітимною владою ОРДЛО, на відмові від експропріації українських підприємств в ОРДЛО, а також не скасуванні "псевдокордону" та запровадженні рублевої зони.

 

02.08.2017