Озеро в Петрикові перетворилось на калюжу.

 

Тернополянин Святослав Журовський виклав у мережі Facebook фотографію Петриківського озера, що неподалік Тернополя. Замість великої водойми залишилась лише маленька калюжа. У коментарях люди розповідають про схожі випадки по всій області.


 

Залишки озера в Петрикові. Фото: Святослав Журовський/Facebook
 

Користувачі соцмережі пишуть, що озеро зникло через замулення джерел і пересихання річки, що його живила.

 

«Річка зникла ще 4 роки тому. Кажуть люди, що орендарі не прочистили джерел – і їх замулило», – написав Володимир Біловус.

 

«Надіявся, що сніжна зима покращить стан страв, але, вочевидь, не допомогло», – прокоментував Сергій Сиротюк, який також сказав, що вже минулого року в озері було вкрай мало води.

 

Говорять і про те, що річка Збруч перетворилась на мілкий потічок, в якому вже немає ані риби, ані навіть жаб. Люди додають, що чи не кожна третя криниця в області пересохла, зникло багато джерел.

 

На Тернопіллі є 1400 річок загальною протяжністю понад 6000 км, а також 26 водосховищ загальною площею 3,5 тис. га та 886 ставків площею 5,6 тис. га. Проте, як напередодні зазначав начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Орест Сінгалевич, проблема маловоддя гостра і потребує негайних кроків щодо вирішення.

 

«На жаль, останнім часом помітне суттєве обміління багатьох річок та водойм, а деякі малопотужні річки й потічки взагалі пересохли. Та, як не прикро це констатувати, ми поки що не можемо втрутитися у ці явища, адже антропогенний вплив на навколишнє середовище призвів до кліматичних змін, у тому числі й до нерівномірного випадання опадів.

 

Донедавна такого явища у нас не спостерігали, підземні горизонти, ґрунтові та поверхневі води поповнювалися значно рівномірніше. Нині ж часто трапляються катаклізми – три місяці посухи, а потім буревій з великою кількістю опадів. Вода не затримується, а транзитом проходить у Дністер чи Дніпро і, відтак, у море. А на наших землях маловоддя як було, так і залишається», – сказав Орест Сінгалевич, передає сайт Тернополяни.

02.08.2017