Пакистан має нового прем'єр-міністра.

Ним став Шахід Хакан Аббасі – багаторічний соратник попереднього глави пакистанського уряду Наваза Шаріфа, відстороненого від влади минулого тижня через звинувачення в корупції.

 

                                                      Шахід Хакан Аббасі

 

Таке рішення ухвалив парламент Пакистану – Національна асамблея. За Аббасі проголосував 221 депутат з 342-х – повідомило видання Spiegel Online. Виконувати обов’язки прем’єр-міністра Шахід Хакан Аббасі розпочав ще з 29 липня.

 

Аббасі навчався у Сполучених Штатах. Спершу він вступив до Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, а магістратуру проходив в Університеті Джорджа Вашингтона. З 1985 року Аббасі працював у нафтогазовому департаменті Саудівської Аравії, а потім повернувся до Пакистану. 

 

У 1990-ті роки він обирався сенатором в парламенті Пакистану. З 1997 до 1999 року обіймав посаду голови Пакистанських міжнародних авіаліній. 

 

У жовтні 1999 року в Пакистані відбувся військовий переворот. Аббасі був знятий з посади, засуджений і відбував покарання в пенітенціарному закладі. У 2001 році вийшов на свободу. У 2003 році заснував приватну авіакомпанію Air Blue. Зі 7 червня 2013 року до 28 липня 2017 року обіймав посаду міністра нафти і природних ресурсів Пакистану. 

 

На думку спостерігачів, правляча партія країни розраховує, що Аббасі лише тимчасово очолюватиме уряд. На його місце претендує  брат колишнього прем'єра Наваза Шаріфа – Шахбаз Шаріф. Для цього братові колишнього прем'єра, котрий зараз очолює провінцію Пенджаб, потрібно пройти низку процедур, зокрема проміжне голосування в парламенті. Як очікують, весь процес займе приблизно 45 днів.

 

Утім, сам Аббасі під час свого виступу після обрання вже встиг заявити: версія про те, що він обраний лише для того, щоб забезпечити посаду іншому чиновнику, хибна. «Люди кажуть: "Він тут тільки на 45 днів". Я можу пропрацювати тут 45 днів або 45 годин, але я не збираюся просто гріти крісло. Я збираюся працювати і зробити кілька важливих речей, якщо уряд мене підтримає», – запевнив Аббасі.

 

Нагадаємо, що 28 липня Верховний суд Пакистану оголосив про відсторонення від влади Наваза Шаріфа через звинувачення в корупційних злочинах його та членів його родини. Імена родичів Шаріфа з'явилися в так званому «Панамському досьє» 2015 року. У місцевих ЗМІ подавали інформацію про зв'язки дітей прем'єра з офшорними компаніями. Вердикт був ухвалений одноголосно п'ятьма суддями. Один із суддів під час засідання заявив, що Шаріф більше не має права обиратися до парламенту Пакистану.

01.08.2017