"Центренерго" підписало контракт на імпорт 700 тисяч тонн вугілля зі США.

 

Українська компанія "Центренерго" презентувала угоду з американською компанією Xcoal Energy & Resources на постачання антрацитової групи вугілля. До кінця року зі США має прийти 700 тисяч тонн вугілля.

 

Про це повідомляє "5 канал".

 

Перша партія антрациту – 85 тисяч тонн – має прибути в Україну у вересні. А до кінця вересня прийде і друга партія – 120 тисяч тонн.

 

"Наша компанія є найбільшим експортером вугілля зі США. Це перший випадок, коли енергетичне вугілля постачають в Україну. Ця угода дозволить забезпечити українських споживачів ресурсом, а нашій компанії – розширити свої можливості. Видобуте в Пенсильванії вугілля – безпечне і відповідає всім вимогам", – прокоментував виконавчий директор компанії Xcoal Energy Ернір Трошер.

 

Наразі ціна на це вугілля не зафіксована. Перший човен Україна отримає вартістю 113 доларів за тонну, а для наступних суден ціна коливатиметься.

 

"Ціна договірна, і на кожен човен вона може бути окремою, тому сьогодні я не можу вам назвати ціни, яка буде на кожен човен. Вона може бути за домовленостями зменшена", – сказав в.о. гендиректора "Центренерго" Олег Коземко. 

 

В "Центренерго" запевняють, що на тариф для населення ціна ніяк не вплине.

 

Тимчасовий повірений у справах США Джордж Кент нагадав, що домовленості про постачання вугілля в Україну досягли президенти Петро Порошенко та Дональд Трамп під чав візиту голови Української держави до Вашингтона.

 

"Американське вугілля допоможе провести опалювальний сезон в Україні наступної зими... Американське вугілля надасть безпечне, надійне та конкурентоспроможне джерело енергії для українського народу", – сказав Кент, згідно з повідомленням посольства США.

 

Укладення угоди привітали і в адміністрації Дональда Трампа. “Це партнерство забезпечить Україну надійним, міцним та конкурентним джерелом енергоресурсів, сприяючи стабільному постачанню енергоресурсів, яке історично залежало від "благодаті" мінливих сусідів країни”, – сказала на брифінґу речниця Білого дому Сара Сандерс, як повідомляє "Укрінформ".

 

01.08.2017