Віце-президент США Майк Пенс застеріг держави Балтії щодо загроз із Росії.

У понеділок, 31 липня, він перебував з офіційним візитом у Таллінні, де зустрівся з лідерами Естонії, Латвії та Литви.

 

 

«Немає більшої небезпеки для балтійських держав, ніж загроза агресії з боку Росії – вашого непередбачуваного сусіда на сході. Росія не припиняє спроб силою перекроїти міжнародні кордони, підірвати демократію в суверенних державах і розділити вільні країни Європи, налаштувати їх одну проти одної», – таку заяву Майк Пенс зробив під час перемовин з прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратасом. Він запевнив, що президент США Дональд Трамп не терпітиме будь-яких спроб «використати силу, погрози, залякування і недружні впливи як проти держав Балтії, так і проти інших країн, котрі є союзниками Америки».

 

Відповідаючи на запитання журналістів телекомпанії Fox News про наслідки недавно ухваленого в Конгресі США закону про санкції проти Росії і позицію Вашингтону щодо захисту східноєвропейських партнерів проти російської агресії, Пенс заявив: «Президент дав чітко зрозуміти, що дії Росії зі дестабілізації, її підтримка злочинних "республік", її дії в Україні – все це неприйнятно. Скоро він підпише закон про санкції, який ухвалив Конгрес, щоб цьому протидіяти. Чітко демонструючи наші наміри, ми очікуємо, що поведінка Москви зміниться. Президент і я віримо, що поведінка російської влади зміниться як щодо України, так і щодо підтримки злочинних режимів Ірану і КНДР». 

Майк Пенс обговорив зі своєю естонською колегою Керсті Кальюлайд питання безпеки в регіоні й можливість дислокації в Естонії на постійній основі американських систем протиповітряної оборони Patriot. Віце-президент США зустрівся також з  президентом Латвії Раймондсом Вейонісом і президенткою Литви Далею Грібаускайте.

 

У понеділок ввечері Майк Пенс відлетів до Грузії, де проведе перемовини з керівництвом кавказької держави. Потім віце-президент США вирушить з візитом до Чорногорії, котра нещодавно стала повноправним членом НАТО.

31.07.2017