У вересні гірська рятувальна служба області припиняє роботу.

 

17 липня гірські рятувальники, які працюють у системі управління ДСНС в Івано-Франківській області, отримали повідомлення про скорочення, передає Курс.

 

Йдеться про скорочення всієї служби, розповів рятувальник з досвідом роботи в горах упродовж 40 років, керівник Верховинської гірської пошуково-рятувальної групи Василь Кобилюк.

 

У повідомленні, що його отримав Василь Кобилюк, ідеться про те, що йому запропонують інше місце роботи в аварійно-рятувальному загоні в управлінні ДСНС області.

 

«У разі відмови після закінчення двомісячного терміну з моменту одержання персонального попередження згідно зі ст. 49 Кодексу законів України "Про працю" ви підлягаєте звільненню з роботи за п.1 ст.40 у зв'язку зі скороченням штату працівників», – ідеться в повідомленні.

 

«Аналогічний лист пішов кожному рятувальнику, кожному фельдшеру, кожному командирові підрозділу», – зазначив Василь Кобилюк.

 

У зв’язку із цим гірські рятувальники області виступили із заявою, адже на посадах досвідчених гірських рятувальників, зокрема на посадах керівників підрозділів, будуть працювати атестовані працівники – тобто працівники пожежної служби.

 

«На моїй посаді, наприклад, з 17 вересня буде працювати капітан пожежної служби. На посаді начальника пошукової гірської рятувальної частини – підполковник пожежної служби», – пояснив Василь Кобилюк.

 

Попередження про звільнення у зв'язку зі скороченням отримали тільки рятувальники Івано-Франківщини. У сусідніх Чернівецькій та Закарпатській областях про таке наразі не чули.

 

На 17 вересня, коли наказ про скорочення набирає чинності, припадає професійне свято гірських рятувальників – День рятівника.

 

Наказу ДСНС України №357, який регламентує реорганізацію прикарпатських рятувальників, на цей час немає у відкритому доступі на офіційному сайті служби. Також немає відповідних документів на сайті обласного управління ДСНС.

 

Учора ж, 27 липня, всім керівникам гірської рятувальної служби Івано-Франківської області оголосили догану.

 

«Нас 10 чоловік, і всім по списку винесли догану. Вчора зранку про це нас всіх повідомили в телефонному режимі – кожного особисто, начальників відділень Косова, Верховини, Ворохти, Франківська та інших, а також керівників груп.

 

Яка причина, чому – поняття не маємо. Ніяких не було моментів, які могли би призвести до масової догани керівництву гірських рятувальників області. У моїй догані таке формулювання, що те, за що мені її оголосили, взагалі в мої посадові обов’язки не входить. Для мене це взагалі перша догана за 40 років професійної діяльності гірського рятувальника», – розповів Василь Кобилюк.

 

«Не тільки ми, а й туристична громадськість України розуміє, що не буде нічого доброго, коли замість нас у гори підуть пожежники в костюмах з погонами. Вони не знають місцевості, не знають алгоритму реагування в різних ситуаціях, які трапляються в горах, як-от, наприклад, рятування з-під лавини. І, що найголовніше, не мають досвіду гірського рятування туристів», – додав рятувальник.

 

Він розповів, що скороченим працівникам натомість пропонують роботу, на яку складно погодитися. Наприклад, Василеві Кобиляку запропонували працювати інструктором з туризму – це посада, з якої він починав роботу в службі 40 років тому.

28.07.2017