Італія готує військово-морську операцію біля лівійського узбережжя.

Вона буде спрямована на те, щоб зупинити потік біженців з південної Африки через Середземне море до Південної Європи.

 

 

Напередодні стало відомо, що уряд Тріполі звернувся до Риму з проханням ввести свій військовий флот у територіальні води Лівії в Середземному морі. Італійська влада може розпочати військово-морську операцію вже на початку серпня. У п'ятницю, 28 липня, представники уряду в Римі обіцяють озвучити відповідні плани. Вже наступного тижня план операції може отримати схвалення парламенту – подало в четвер, 27 липня, видання Corriere della Sera з покликом на свої джерела в італійському кабінеті міністрів.

 

Основним завданням операції стане боротьба з перемитниками, котрі перевозять біженців з території Лівії в нейтральні води, де їх вимушено підбирають кораблі італійського флоту або судна благодійних організацій. Тільки з початку 2017 року таким чином до Італії потрапило 93 тис. осіб.

 

Під час планованої операції в лівійських територіальних водах всі виявлені біженці будуть повернуті на територію Лівії. За даними Corriere della Sera, в операції візьме участь флагманський корабель San Giorgio і щонайменше п'ять інших військових суден. Підтримку флотилії забезпечать літаки, гелікоптери й дрони.

 

На території Лівії на даний момент розташовано кілька таборів для біженців, і далеко не всі з них контролює уряд. Регіональні клани і групи повстанців часто намагаються побудувати свій бізнес на потоках біженців.

27.07.2017