Горбатюк доповів Луценкові про злочини його заступника.

 

Керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк написав на ім'я генпрокурора заяву про злочин з боку заступника генпрокурора з питань слідства Юрія Столярчука. 

 

Про це він повідомив на прес-конференції, звітує "Укрінформ".

 

"Я написав заяву про злочин заступника генпрокурора Юрія Столярчука 21 липня 2017 року. Заява стосується ст.343 Кримінального кодексу – це втручання в діяльність працівника правоохоронного органу з метою прийняття неправомірних рішень. Відповіді на цю заяву до сьогоднішнього дня немає", – сказав він.

 

Горбатюк розповів, що Столярчук систематично використовує свої повноваження для зміни слідчих підрозділів, аби таким чином прибрати слідчих, котрі не виконують вказівок, направлених на уникнення відповідальності фігурантами кримінальних справ.

 

"Тільки в нашому департаменті, якщо брати за останній рік, в такий спосіб змінено слідчі підрозділи у семи кримінальних провадженнях. Всі ці рішення приймалися без вивчення кримінальних проваджень. Просто тому, що так захотів Столярчук. І незважаючи на оскарження цих рішень генпрокурору", – додав він.

 

Керівник департаменту спецрозслідувань уточнив, що Столярчук у такий спосіб забрав у його підрозділу кримінальне провадження відносно екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка, провадження стосовно суддів Апеляційного суду Києва, а також кримінальну справу щодо продажу приміщень МінАПК у часи Олександра Присяжнюка. "Ці рішення приймають за відсутності законних підстав з метою добитися непритягнення до кримінальної відповідальності певних осіб. Кожне з цих рішень оскаржувалося і на кожне з них реагування не було", – додав він.

 

Зі слів Горбатюка, останньою краплею стала передача двох кримінальних справ щодо голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка від департаменту спецрозслідувань до головного слідчого управління Генпрокуратури.

 

Кримінальні провадження порушила ще 2014 року прокуратура Черкаської області за фактом тиску голови суду Бабенка на свого підлеглого суддю, а також сприяння ним у відчуженні в незаконний спосіб нерухомості на користь комерційного підприємства. Через те, що кримінальних справ фактично не розслідували, і через тиск громадськості їх було передано підрозділові Горбатюка.

 

"Слідчі та прокурори зібрали достатньо доказів для повідомлення про підозру голові Апеляційного суду Черкаської області. Такий проект був складений і наданий у березні заступникові генпрокурора Столярчуку, який має повноваження підписувати підозри суддям. З того часу до середини липня жодної офіційної відповіді щодо недостатності доказів, будь-яких порушень не надходило. Відбувалося максимальне затягування, незважаючи на неодноразові нагадування про гальмування розслідування", – розповів Горбатюк.

 

27.07.2017