Меркель і Макрон вимагають укласти список ділянок для пріоритетної демілітаризації на Донбасі.

 

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон оприлюднили спільну заяву за підсумками телефонних перемовин лідерів країн "нормандського формату". Вони вимагають суворого дотримання "режиму тиші" та затвердження списку ділянок для пріоритетного відведення озброєнь на Донбасі.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Голови держав і урядів погодилися, що політичні, гуманітарні та економічні питання, а також аспекти безпеки "Мінського комплексу заходів" мусять бути реалізовані в повному обсязі", – йдеться в заяві.

 

"Порушення режиму припинення вогню мусять негайно припинитися. Голови держав і урядів закликали дотримуватися оголошеного тристоронньою контактною групою 21 червня 2017 року перемир'я. Слід вжити належних заходів задля уникнення пошкодження цивільної інфраструктури важливих об'єктів, щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі", – вимагають лідери.

 

Розведення збройних сил і відведення важких озброєнь слід розглядати як пріоритетні, як і було узгоджено в "Мінському протоколі" від 5 вересня 2014 року, "Мінському меморандумі" від 19 вересня 2014 року і "Мінському комплексі заходів" від 12 лютого 2015 року.

 

"Голови держав і урядів, зокрема, обговорили важливість відведення важких озброєнь, особливо на найбільш уражених ділянках списку, на яких наполягає Франція і Німеччина. Вони доручили робочій групі з безпеки тристоронньої контактної групи виявити і встановити такі зони в рамках наступного засідання, яке відбудеться 2 серпня 2017 року. Крім того, учасники зажадали продовження розведення сил у трьох пілотних зонах в рамках рішення тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року. Сторони будуть вживати всі необхідні кроки, щоб забезпечити повне спостереження цього процесу СММ ОБСЄ", – йдеться в заяві.

 

Відведення військ і техніки від нинішніх позицій у Станиці Луганській мусять провести без зволікання, під постійним наглядом СММ ОБСЄ, згідно з вимогами рамкового рішення тристоронньої контактної групи від 21 вересня 2016 року.

 

На переговорах ішлося про необхідність забезпечення безпечного доступу для СММ ОБСЄ у всі райони Донбасу, в тому числі до тимчасово не контрольованої частини українсько-російського кордону.

 

Політичні радники голів держав і урядів зустрінуться наступного місяця.

 

25.07.2017