Як добре ми розпізнаємо фотоманіпуляцію?

 

Трохи прикрасити, усунути шум та додати штучних деталей – з програмами обробки зображень можна легко змінити фотографії. Але чи це помітно? Як засвідчило нещодавнє дослідження учених зі Сполученого Королівства, люди відносно погано розпізнають змінені знимки. Отримані результати означають, що ми легко можемо попастися на фейкові фото і на їхні зманіпульовані повідомленння.

 

Зразки маніпульованих фотографій: а) оригінальне фото; b) аерографія — видалення поту на носі, щоках і підборідді, а також видалення зморшок навколо очей; с) додавання або віднімання — два з'єднання між колонами мосту видалені; d) геометрична несумісність — верх мосту нахиляється під кутом, несумісним з іншою частиною мосту; е) тіньова невідповідність — обличчя обертається навколо вертикальної осі так, що світло падає на неправильний бік лиця; f) супераддитивна комбінація всіх раніше описаних маніпуляцій. (клікнути для збільшення)
Зображення: cognitiveresearchjournal.springeropen.com 

 

В інтернеті, у соціальних мережах та через рекламу ми стикаємося з потоком фотографій. Зрозуміло, що чимало з них не є оригінальними. Програми для обробки зображень дають змогу навіть любителям відшліфувати фото, не докладаючи особливих зусиль. Так, темні ділянки можна підсвітити, зморшки розгладити, а зміщену перспективу виправити.

 

Завдяки спеціальним інструментам обробки можна, наприклад, забрати з картинки огидні баки для сміття. Зрештою, їх можна і вставити: «Хіба не гарно було б, якби на задньому плані плавав рибацький човник?» І жодних проблем — з допомогою «Copy&Paste» з одної фотографії його можна перемістити на гладеньку поверхню води на цільовій картинці.

 

(клікнути для збільшення)

 

Часто маніпуляції нешкідливі. Але при обробці зображення виникає можливість зловживати змінами з шахрайською метою. З огляду на це виникає питання, наскільки глядачі можуть виявити маніпуляції на знімках. Чи здатні вони помітити, що на картинці є комічні результати втручання або навіть відстежувати такі маніпуляції? Відповідь на це запитання шукали вчені з Ворицького університету (Сполучене Королівство).

 

Вони розробили тестову онлайн-систему, що ґрунтувалася на асортименті з 40-ка зображень, які створили з 10-ти оригіналів. Шість первинних фото зазнали п’яти видів різних змін, і в результаті виникло 30 маніпульованих картинок. Наприклад, частини фото штучно підсвітлювали, деякі елементи додавали або видаляли, також змінювали перспективу на фото.

 

Учасникам онлайн-тесту показали десять випадково вибраних з асортименту картинок. Загалом підбирали п’ять зображень, до яких застосували різні типи маніпуляцій, і п’ять оригінальних фото. Спочатку питали: «Чи вважаєте ви, що це фото змінювали у цифровий спосіб?» Врешті учасники позначали ділянку на знимці, яку, на їхню думку, редагували.

 

Аналіз даних виявив: у середньому піддослідні лише трошки перетнули межу неусвідомленості, визначаючи маніпуляції на зображеннях. Часто мало місце лише непевне відчуття, що з картинкою щось не так. Піддослідні тільки у 45% випадків змогли правильно ідентифікувати, де відбулося втручання.

 

«Ми з’ясували, що нелогічні маніпуляції (наприклад, фальшива тінь) помітніші, але не конкретні для піддослідних, — пояснила співавтор Кімберлі Вейд (Kimberley Wade) з Ворицького університету. — На картинці учасники не могли локалізовувати ці зміни краще, ніж правдоподібні маніпуляції (наприклад, штучне висвітлення)».

 

Щодо результатів дослідження Вейд каже: «Зображення сильно впливають на наші спогади. Коли людина не може відрізнити справжніх та фальшованих деталей на фото, маніпуляції можуть мати визначальний вплив на пам’ять». На основі отриманих результатів дослідники хочуть напрацювати конкретні поради, які б допомогли людям краще розпізнавати фотоманіпуляції.

 


Martin Vieweg
Wissenschaft.de, 08.07.2017

Wie gut erkennen wir Manipulationen in Fotos?

 

24.07.2017