Оприлюднено узгоджений законопроект щодо нових санкції США проти Росії.

Одним з об’єктів, проти яких спрямовані штрафні заходи, є газпромівський мегапроект Nord Stream 2.

 

 

Представники Конгресу США оголосили про те, що група республіканських і демократичних законодавців обох палат досягла згоди щодо нових санкцій проти влади Російської Федерації. Текст оновленого законопроекту про розширення американських санкцій проти Росії та Ірану (Countering Iran's Destabilizing Activities Act of 2017) опубліковано в суботу ввечері, 22 липня, на сайті Конгресу США. Документ передбачає, зокрема, скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 30 днів.

 

Згідно з проектом поправок, Вашингтон продовжуватиме виступати проти газогону Nord Stream 2, оскільки він «погано впливає на енергетичну безпеку Європейської Унії, розвиток газового ринку в Центральній і Східній Європі та на реформи України в сфері енергетики». При цьому в законопроекті наголошують, що санкції не повинні зачіпати співпраці США і Росії в космічній галузі.

 

Документ передбачає закріплення на законодавчому рівні обмежувальних заходів щодо Москви, запроваджених раніше попереднім американським президентом Бараком Обамою. Окрім того, в законопроекті обмежено право господаря Білого дому самочинно скасовувати чи пом'якшувати санкції проти РФ чи Ірану – для цього Дональдові Трампу буде потрібне схвалення Конгресу.

 

Голосування щодо документа має відбутися у вівторок, 25 липня. Лідер сенатської меншості демократ Чак Шумер заявив телеканалу CNN, що законопроект погоджено представниками і Демократичної, і Республіканської партій в обох палатах Конгресу США. «Враховуючи численні провини Росії та нездатність президента Трампа впоратися з ними, дуже важливим є сильний санкційний закон, такий як цей, щойно погоджений демократами та республіканцями. Я очікую, що і Нижня палата, і Сенат діятимуть щодо цього законопроекту швидко, на двопартійної основі і відправлять документ на стіл президенту», – зазначив сенатор.

23.07.2017