У пункті пропуску «Гребенне – Рава-Руська» облаштують пішохідний та велосипедний переходи.

 

Прикордонний пункт пропуску "Гребенне – Рава-Руська" отримає додаткову інфраструктуру, що дасть змогу проводити там піший і велосипедний контроль. Роботи, що планують провести у 2018-2019 роках, коштуватимуть 12 млн злотих (3 млн євро), з яких 90% надійдуть з фондів Європейського Союзу, передає Польське радіо.

 

Ще 10,8 млн – це фінансування з програми Польща-Білорусь-Україна, а 1,2 млн – внесок з воєводського бюджету.

 

Плани з розширення переходу були однією з тем перемовин представників влади Люблінського воєводства, Прикордонної служби, Палати податкової адміністрації і дипломатичних відомств Польщі та України, що відбулись учора, 20 липня.

 

«Нам і українській стороні важливо не затримувати прикордонного руху, а зробити його активнішим, аби в’їзд був комфортним, хоча він завжди буде пов’язаний з проблемами, адже це зовнішній кордон ЄС і тут буде прискіпливіший контроль. Однак ми хочемо, аби ці черги були якомога меншими», – сказав люблінський воєвода Пшемислав Чарнек.

 

У 2016 році у пунктах пропуску в Люблінському воєводстві кордон перетнуло приблизно 15 млн осіб, і це на 6,7% більше, ніж у 2015 році.

 

Згідно з попередніми даними, після введення безвізу для українців число тих, хто перетинає кордон з Польщею, зросло на 6,6% і зростатиме ще з огляду на те, що процес обміну старих паспортів на біометричні триває.

 

Наступний візит прикордонних служб у пункти пропуску, але вже з українського боку, заплановано на вересень.

 

«Побачимо, що і де потрібно зробити. Українська сторона дуже хоче, аби великих черг не було. Треба спочатку впорядкувати те, що є, а потім будувати нові прикордонні пункти пропуску, бо їх мало», – сказав генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк.

21.07.2017