Кабмін замовив підготовку 61% юристів у вишах "силових" відомств.

 

Кабінет Міністрів України віддав 61% державного замовлення на правничий фах вищим навчальним закладам, започаткованим Міністерством внутрішніх справ та іншими "силовими" відомствами.

 

Це випливає із постанови уряду “Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2017 році” від 12 липня.

 

"Впевнено рухаємося в бік поліцейської держави. Вітаю, товаріщі", – прокоментував експерт "Реанімаційного пакету реформ" Михайло Жернаков на своїй сторінці у Facebook.

 

Раніше РПР закликав уряд не зосереджувати підготовки фахівців на відомчих закладах.

 

"Кабінет Міністрів України планує спрямувати понад 60% держзамовлення на підготовку юристів у вишах МВС, СБУ, Міноборони, фіскальної і кримінально-виконавчої служб. Лише вищі навчальні заклади системи МВС готуватимуть у 1,5 разу більше бакалаврів права, ніж звичайні університети, що не відповідає світовій практиці. Адже в усьому світі юристів, зокрема суддів, прокурорів, адвокатів та нотаріусів, готують не виші силових структур, а класичні університети", – ішлося у зверненні "РПР".

 

"Силові структури не є місцем роботи представників правничої професії – суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів. Відомчі навчальні заклади за державний кошт мають здійснювати підготовку за спеціальністю «правоохоронна діяльність», а не «право». Поки правників – майбутніх суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів – готуватимуть вищі навчальні заклади силових структур, українське правосуддя все далі віддалятиметься від стандартів верховенства права", – вважають у коаліції громадських організацій.

 

21.07.2017