Екс-секретарю Януковича вручили підозру про підробку документів.

 

Прокурор Сумщини Віталій Матвійчук підписав повідомлення про підозру колишньому заступнику голови Адміністрації президента Віктора Януковича, депутату Сумської обласної ради (партія "Відродження") Юрію Чмирю в приховуванні паспорта, підробці та використанні підроблених офіційних документів, а також у декларуванні недостовірних відомостей.

 

Про це повідомила прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган.

 

Підозру Чмирю передали через керівника житлово-експлуатаційної організації та адвоката, позаяк він не прийшов на виклик до прокуратури.

 

"Досудове розслідування встановило, що після ганебної втечі Януковича В.Ф. з країни у підозрюваного, який на час кривавих подій Революції гідності обіймав посаду заступника голови Адміністрації президента України, з метою приховування великої кількості правочинів з дороговартісним майном виник злочинний умисел на отримання паспорта громадянина України. Колишній високопосадовець звернувся із заявою до відповідної установи про нібито втрату паспорта з власної необережності, на підставі чого отримав новий документ, що посвідчує особу. Надалі підозрюваний використовував так званий втрачений паспорт для вчинення юридично значущих нотаріальних дій", – переповіла речник ГПУ.

 

Окрім того, Юрій Чмирь не вніс до переліку членів родини у своїй майновій декларації доньки, хоча слідство наполягає на тому, що вони проживали і проживають разом – а отже, дитину мусів вписати до декларації. У прокуратурі певні, що політик пішов на такий крок через те, що "наявність великої кількості нерухомості у доньки матиме значний суспільний резонанс та негативно позначиться на його політичному іміджі".

 

Зокрема, в декларації не зазначено 9 квартир та 3 паркомісця у Києві, дохід від продажу нерухомості та корпоративні права двох ТзОВ (донька Чмиря загалом оперує нерухомістю і корпоративними правами на 40 млн грн).

 

Дії Чмиря кваліфікують за ч. 1 ст. 357 (умисне приховування офіційного документа), ч.ч.1, 4 ст. 358 (підроблення та використання завідомо підробленого документа) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України.

 

Прокуратура готує клопотання до суду про обрання депутату обласної ради запобіжного заходу.

 

Як писав Z, під час обшуків у колишнього заступника голови Адміністрації президента Юрія Чмиря виявили $1,2 млн, котрі можуть свідчити про факт незаконного збагачення посадовцем часів Віктора Януковича.

 

Чмирь працював заступником голови Адміністрації президента України з питань гуманітарного розвитку у грудні 2013 року – лютому 2014 року, тобто якраз протягом Революції гідності.

 

Згідно з інформацією, отриманою з графіка офіційних зустрічей Віктора Януковича, Чмирь – останній, із ким бачився екс-президент перед своєю втечею 20 лютого 2014 року.

 

Як писало у лютому 2017 року видання "Дзеркало тижня", українське слідство зараховує Чмиря до числа осіб, причетних до силового розгону Майдану. Зокрема, суд надавав дозвіл на доступ до телефонних контактів посадовця, що відбулися між 20 листопада 2013 року та 22 лютого 2014 року.

 

21.07.2017