Жнива-2017: Зібрано понад 10 млн тонн зерна.

 

Згідно з даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, під час жнив уже зібрано 10 млн тонн зерна на 3,1 млн га (32% від запланованих 9,4 млн га) при середній врожайності 32,6 ц/га.

 

Про це повідомляє аґенція Agravery (звітність станом на 18 липня).

 

"Дефіцит вологи в червні не дав можливості повністю реалізувати потенціал цьогорічного врожаю зернових колосових культур, однак це особливо не впливає на загальну зернову ситуацію. Потреби країни у продовольчому зерні, для кормових цілей та для переробної промисловості задовольняються повністю. Обсяг експорту буде перевищувати обсяг внутрішнього споживання", – прокоментував перший заступник міністра Максим Мартинюк під час відеоконференції з регіонами.

 

Попри незначне зниження врожайності, завдяки світовій кон’юнктурі цін на зерно міністерство очікує, що річний фінансовий результат роботи сільгоспвиробників буде на рівні минулого року.

 

Крім того, перший заступник міністра повідомив, що отримані результати оцінки якості зерна з південного регіону підтвердили добру та високу якість пшениці нового врожаю. За попередніми прогнозами, частка пшениці 1-3 класу зросте і може становити від 50 до 70% відповідно до загального валу.

 

На показники врожаю пізніх зернових суттєво впливатимуть кількість опадів та температурні режими липня-серпня.

 

Станом на 19 липня Україна експортувала 1,25 млн тонн зерна цьогорічного врожаю. Зокрема, експортовано 194 тис. тонн пшениці; 370 тис. тонн ячменю; 689 тис. тонн кукурудзи.

 

Це, втім, на 11% менше, ніж торік.

 

20.07.2017