ЄУ запроваджує мито на зерно з Росії та Білорусі.

Це, на думку експертів, може знищити попит на російське й білоруське збіжжя.

 

 

Європейська комісія планує незабаром обкласти митом зернові культури з Росії та Білорусі. Про це пише газета Financial Times з покликом на інформовані джерела. Попередньо відомо, що мито становитиме 95 євро за тонну імпортного збіжжя.

 

За твердженням співрозмовників видання, це призведе до зростання цін щонайменше на 50% і ліквідує попит на російське та білоруське зерно.

 

Передбачається, що 50-відсоткові мита також будуть встановлені на насіння олійних культур та продукти їхньої переробки. Це мито стане першим обмеженням, запровадженим Європейською Унією на продовольчі товари після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. 

 

Видання зазначає, що Євроунія довго чинила опір тиску з боку Польщі та країн Балтії, які вимагали обмежити імпорт продовольства з РФ та Білорусі. У Брюсселі побоювалися, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки і завдати шкоди розвитковим країнам. 

 

У 2023 році Росія поставила до ЄУ чотири мільйони тонн зазначеної продукції, що відповідає приблизно одному відсотку від загального європейського попиту, зазначає Financial Times.

 

Раніше Латвія в односторонньому порядку відмовилася від закупівлі багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва запровадила суворі перевірки таких вантажів.

19.03.2024