Росію оштрафовано на 5,39 млн євро за затримання судна організації Greenpeace.

Такий вердикт винесла Постійна палата третейського суду в Гаазі у вівторок, 18 липня.

 

 

Суд розглядав справу за позовом Нідерландів проти Росії за фактом затримання корабля і екіпажу судна Arctic Sunrise у вересні 2013 року. У ході судового процесу було встановлено, що російська влада під час затримання судна порушила положення Конвенції ООН з морського права, а отже повинна виплатити відшкодування Нідерландам, під чиїм прапором ходило судно, – повідомило радіо Deutschlandfunk.

 

Сума у 5,39 мільйона євро складається з таких виплат. Приблизно 2,4 млн євро – це відшкодування за матеріальні збитки, заподіяні 30 членам екіпажу і екологам, які перебували на облавку судна в момент затримання. Ще майже 1,7 млн ​​євро – компенсація за шкоду, заподіяну судну. Обсяг компенсації за нематеріальну шкоду, заподіяну членам екіпажу «в зв'язку з їхнім незаконним арештом, переслідуванням і затриманням в Російській Федерації», суд оцінив у 600 тисяч євро. Приблизно таку ж суму становитиме оплата Росією арбітражних витрат, яких зазнали Нідерланди. А також 13, 5 тисяч євро – за видатки Нідерландів у зв'язку з випуском банківської гарантії для оплати застави.

 

Нагадаємо, що 18 вересня 2013 року екологи з Greenpeace, використовуючи Arctic Sunrise, вдалися до протестних акцій поблизу російської нафтової платформи, розташованої у економічній зоні РФ в Баренцевому морі. 19 вересня 2013 року на борт судна висадилися бійці російських спецпідрозділів і захопили його. Судно було відбуксоване в Мурманськ, де його утримували, не зважаючи на вимогу Нідерландів відпустити корабель і членів експедиції. Всі, хто перебував на облавку Arctic Sunrise, були заарештовані, їм висунули звинувачення в скоєнні адміністративних і кримінальних правопорушень.

 

Наприкінці листопада 2013 року моряків і екологів випустили під заставу, а пізніше амністували на підставі постанови Держдуми РФ. Шостого  червня 2014 року судно Arctic Sunrise полишило Мурманськ і 9 серпня 2014 прибуло до Амстердама.

 

А ще в жовтні 2013 року Нідерланди, під чиїм прапором ходило судно, ініціювали арбітражний розгляд проти Росії. Рішення по суті суд ухвалив ще в серпні 2015 року, визнавши вимоги позивача обґрунтованими.

18.07.2017