Україна та Грузія активізують роботу в ГУАМ та ОЧЕС.

 

Президент Петро Порошенко заявив про те, що Україна і Грузія активізують роботу в Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ та Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС).

 

Про це Порошенко сказав за результатами переговорів з президентом Грузії Георгі Маргвелашвілі у Тбілісі, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми домовилися, яким чином ми активніше скористаємося головуванням Грузії в ГУАМ та України – в Організації Чорноморського економічного співробітництва", – поінформував голова держави.

 

Як підкреслив Порошенко, під час переговорів спланували широкий порядок денний у двосторонніх відносинах, а також спланували координацію у міжнародних організаціях, "починаючи від Ради безпеки ООН, Генеральної асамблеї ООН". "І ми демонструємо унікальний рівень взаємодії, у тому числі і при прийнятті історичних документів ГА та РБ ООН", – сказав він.

 

Крім того, лідери країн домовилися про активізацію економічного партнерства, координацію тарифів, у тому числі на залізничні, поромні перевезення, поглиблення ЗВТ.

 

Петро Порошенко констатував: Україна та Грузія мають багаторічні зв’язки, а нині перед обома державами постали однакові виклики.

 

"Загроза для нашої свободи, незалежності і демократії є одна й та сама. І ми нікому не дозволимо диктувати майбутнє нашим великим народам. І це робить нас набагато ближчими, бо українці твердо вірять, як це було й раніше у скрутні часи, – українці можуть розраховувати на братній грузинський народ так само, як братній грузинський народ може розраховувати на тверду підтримку українців! Так було у 2008-му, так було у 2013-му, так є і зараз", – сказав Президент, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

Зі слів Порошенка, під час сьогоднішньої зустрічі із Георгі Маргвелашвілі ішлося про шляхи зміцнення стратегічного партнерства (згідно з однойменною декларацією). "Є багато ідей, яким чином проводити взаємну підготовку бійців наших Збройних сил – як на території Грузії, в тому числі наших гірсько-стрілецьких підрозділів, так і на території України, де ми відкриті для того, щоб передати переможний досвід Збройних сил України у гібридній війні", – зазначив голова держави.

 

Він також згадав про участь моряків з Грузії у навчаннях Seа Breeze, які відбуваються під егідою НАТО в Чорному морі, в Одесі. "Поруч з американськими, британськими, норвезькими, румунськими, турецькими, бельгійськими та іншими моряками були моряки Грузії, які демонструють, що наше партнерство є надзвичайно міцне в тому числі і в оборонній сфері", – додав Президент.

 

Лідер Грузії назвав візит Президента України історичним. "Це людина, яка керує українським народом у боротьбі за свою свободу. Для нас найбільша цінність – наша свобода", – зробив комплімент Георгі Маргвелашвілі.

 

"Ви перебуваєте на полі бою, – продовжив Маргвелашвілі. – Ви побачили те, що побачила Грузія в 90-х, у 2008 році – політику Російської Федерації, яка приносить дестабілізацію і роз’єднує нації. Грузія вистояла, хоча і втратила два регіони. Зараз те саме відбувається з вашою країною, тому нам потрібна активізація співпраці", – резюмував президент Грузії.

 

18.07.2017