У Нідерландах відкрили меморіальний комплекс жертв рейсу МН17.

Він постав неподалік амстердамського летовища Schiphol у парку Війфґуйзен.

 

 

Меморіальний комплекс являє собою металевий 16-метровий мур та око, вилите з благородної сталі. На оці викарбувано імена 298 жертв катастрофи 17 липня 2014 року. Меморіал оточений 298 деревами, які висадили у березні цього року в формі траурної стрічки та обсаджені соняшниками – повідомив телеканал ARD. Будівництво меморіалу почали в грудні 2016 року.

 

У церемонії відкриття меморіалу взяли участь близько двох тисяч родичів та друзів загиблих у катастрофі. На ній був присутнім король Нідерландів Віллем-Александр, королева Максима та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

 

Родичі загиблих зачитали імена всіх 298 жертв катастрофи. Їхню пам'ять вшанували хвилиною мовчання.

 

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року над селом Грабове Донецької області був збитий літак Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», який виконував рейс «Амстердам – Куала-Лумпур». Внаслідок трагедії загинули 298 людей, найбільше серед жертв громадян Нідерландів.

 

Міжнародна команда з розслідування катастрофи рейсу МН17 дійшла висновку, що авіалайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК «Бук», доставленого з території Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем проросійських сепаратистів. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

 

Як стверджують журналісти-розслідувачі з групи Bellingcat, перевезенням «Бука», з якого був збитий малайзійський боїнг MH17, займався відставний російський офіцер Сергій Дубинський, відомий під прізвиськом Хмурий. Дубинського ЗМІ часто називали командиром розвідки самопроголошеної «ДНР».

 

Суд у справі про катастрофу рейсу МН17 «Малайзійських авіаліній» на Донбасі відбуватиметься у Нідерландах.

17.07.2017