Встигнути поканікулити

Колись українці подорослішають і влітку за горнятком кави будуть говорити про примхи глобального потепління і нові тенденції фольк-панку, але поки що актуальними залишаються «дитячі» теми.

 

Парламентське тижня

 

 

Верховна Рада кардинально відрізняється від дитячого садка тим, що в будинку під куполом немає «тихої години». Канікули у народних депутатів триваліші, ніж в учнів початкової школи, а прокрастинацією (відкладенням справ на потім) парламентарі страждають так само, як безпечні студенти.

 

В останній тиждень літньої роботи вищого законодавчого органу слуги народу традиційно товклися довкола трибуни, говорили одне одному прикрі словосполучення і ухвалювали якісь нормативні акти, що важливі для життя країни.

 

Останній із вказаних пунктів мав би бути головним, але хто б на нього звертав увагу, якщо увага всіх була прикута до «справи Добкіна»? Політика з Харкова, який став історичним персонажем через «по-дебільному» написані тексти, Генеральна прокуратура прагнула притягнути до відповідальності за минулі гріхи, а для цього треба було отримати дозвіл його сучасних колег. Дозвіл структура Юрія Луценка отримала – і тепер мають клопіт, як його реалізувати.

 

І те, що між словесними баталіями та біганням кулуарами народні депутати ухвалили закон про Конституційний суд, якось і забулося. Парламент пішов на канікули до вересня, але слуги народу про себе протягом літніх місяців забути не дадуть.

 

Гості тижня

 

 

Поважні люди з-за кордону до Києва почали кататися з гідною здивування регулярністю. Один за одним столицю відвідали державний секретар США Рекс Тіллерсон і генеральні секретарі ООН і НАТО Антоніо Гуттереш та Йєнс Столтенберг.

 

Реального контексту перемовин Петра Порошенка з американцем прості смертні не взнають, але факт, що Сполучені Штати такими візитами демонструють свою небайдужість до «найбільшої країни Європи», – тішить.

 

Зустріч із португальцем пройшла в режимі, який журналісти називають «протокольним паркетом», а норвежець залишив по собі інформацію про виділення НАТО Україні 40 мільйонів євро і надію, що ми блоку не байдужі.

 

Саміт Україна – ЄС закінчився без підписання підсумкового меморандуму, але офіційний вердикт цього заходу позитивний, бо виявилося, що і європейцям ми ще цікаві попри війну, вітчизняну корупцію і перманентні політичні скандали.

 

Обшуки тижня

 

 

Прокуратура і МВС періодично нагадують про те, що недарма їдять свій хліб з маслом, і цього разу факт необхідності власного існування аргументували масштабною операцією проти колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

 

За словами військового прокурора Анатолія Матіоса, його підлеглі спільно з Департаментом захисту Національної поліції та спецпідрозділом «Корд» проводять «другу хвилю» реалізації розслідування у справі злочинної організації Януковича-Клименка.

 

Під час цих вправ просто неба і в приміщенні було проведено 183 обшуки. Шеф МВС Арсен Аваков, аби не відстати, відрапортував, що заблоковано майна екс-міністра на суму $12 мільярдів. Сам Клименко, який зараз перебуває «за порєбріком», такою інформацією чомусь не перейнявся.

 

 

Танки тижня

 

 

Для декого війна – таки як мама рідна. Потім тими декими цікавляться компетентні органи і садять до камери.

 

Слідчі НАБУ і САП цього разу затримали директора Державного підприємства «Львівський бронетанковий завод», його заступника, начальника ЦБТУ ЗСУ озброєння ЗСУ, начальника відділу ЦБТУ ЗСУ озброєння ЗСУ та ще ряд осіб, причетних до створення доволі простої, але ефективної схеми.

 

Два роки тому, коли в країні вже тривала війна, львівські і київські «танкісти» замість нових двигунів і деталей для техніки закуповували ті, що вже використовували. Таким чином вони завдали збитків на 28 мільйонів 560 тисяч гривень.

 

Тут пасувало б сказати про закони воєнного часу і що в минулому подібне кваліфікували як державну зраду та карали, у кращому разі, розстрілом. Але обмежимося констатацією факту і будемо чекати, що у правоохоронців дійдуть руки до інших осіб, які покращують власне матеріальне становище завдяки війні.

 

17.07.2017