Родичі жертв MH17 провели антикремлівську демонстрацію.

Вони висловили протест проти спроб Москви заблокувати розслідування збиття пасажирського авіалайнера «Малайзійських авіаліній»  Boeing 777 над Донеччиною 2014 року. 

 

 

Три роки по трагедії рейсу MH17 родичі загиблих провели в неділю, 16 липня, акцію протесту перед російським посольством в Гаазі. У коментарях для нідерландського телебачення учасники демонстрації заявляли, що їхній протест спрямований проти спроб Москви заблокувати розслідування кримінальної справи.

 

У парку навпроти посольства демонстранти встановили символічну лаву пам'яті, на якій прикріплено меморіальну табличку з написом англійською: «Очікуємо відповідальності й цілковитої ясності». Поруч додано напис російською мовою: «Гуманність понад політикою».

 

Рідні загиблих вимагали від Росії «припинити грати в ігри», розкрити правду про трагедію. Про це йдеться в письмовому зверненні, переданому до російського посольства, – повідомило нідерландське видання Nu.nl. 

 

Того ж дня влада Австралії закликала Москву до співпраці в переслідуванні відповідальних за обстріл літака. «Росія повинна дотримуватися резолюції ООН 2166 і підтримувати всі дії в рамках цивільного і кримінального права», – заявила керівниця австралійського МЗС Джулі Бішоп в інтерв'ю телекомпанії ABC. За її словами, відповідальні за катастрофу можуть бути засуджені і заочно.

 

Нагадаємо, що в липні 2015 року Росія наклала вето на створення міжнародного кримінального трибуналу ООН у справі про катастрофу малайзійського авіалайнера, який 17 липня 2014 року було збито ракетою з російської зенітно-ракетної установки «Бук» з території, підконтрольної проросійським сепаратистам. Тепер судовий процес повинен пройти в Нідерландах відповідно до національного права цієї країни.

 

Внаслідок катастрофи загинули всі 298 пасажирів і членів екіпажу лайнера, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпура, більшість з них були громадянами Нідерландів, а також громадянами 17 країн, в тому числі 38 австралійців.

16.07.2017