Юрко Чопик звернувся до учасників «Мертвого Півня» із закликом відновити групу.

 

Юрко Чопик, гітарист легендарного «Мертвого Півня» від першого його складу, звернувся через Фейсбук до своїх колєґ із групи:

 

 

«Минає ось уже 6 років із часу, як група «Мертвий Півень» припинила, чи призупинила свою діяльність, чи пішла у творчу відпустку – кожен називає та інтерпретує це по-своєму. Не хочу зараз вдаватися в деталі конфлікту, який став причиною цього. Будь-який конфлікт можна вирішити, будь-яке непорозуміння залагодити, будь-яку образу пробачити. Зрештою, з відстані часу все виглядає трохи по-іншому. Найбільша наша помилка в тому, що винесли тоді внутрішній конфлікт на люди, не вирішили сімейної проблеми в родинному колі, і про це щиро шкодую.

 

Безперечно, час лікує душевні рани і загладжує образи. Але він же і відбирає час, відпущений на життя, найкращі роки, коли могли би бути створені нові чудові пісні, записані нові альбоми, зіграні феєричні концерти.

 

Цим відкритим листом звертаюся до тих «півнів», кому ще досі болить історія шестирічної давнини, хто досі не може цілком відпустити образу чи забути слова кривди.

 

Любов є, вона нікуди не дівалася, вона могла бути лише затінена образами чи непорозумінням, і в наших силах відчути її знову.

 

Ми потрібні один одному і потрібні багатьом іншим людям. Врешті-решт, ми відповідальні за існування цього феномену «Мертвий Півень», який є унікальною комбінацією кількох людей і неможливий без жодного з нас.

 

Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!»

 

Гурт «Мертвий Півень» зародився в 1989 році у середовищі університету (тоді єдиного у Львові), засновником був Любко Футорський. У початковий склад гурту також входили Місько Барбара та Ярка Якуб'як (вокал), Юрко Чопик (гітара), Ромко Рось (скрипка) та Тарас Банах (сопілка, майже відразу пішов із колективу). В 1992 році до гурту приєднався бас-гітара «Джон» (Олег Сук) з «Клубу Шанувальників Чаю», в гурті з'явились ударні. Із 1992-го до 2011 року гурт записав 12 альбомів (плюс один збірник).

Із початку 2000-х у колективі наростало напруження, і в 2011-му, коли Місько Барбара виступив з іншим складом, але з цією назвою, гурт припинив існування.

 

Юрко Чопик завше належав до оптимістів щодо збереження гурту. «Вважаю, що немає чогось такого, що не можна пробачити один одному. Але конфліктуючим сторонам треба зустрітися і домовитися про важливі речі»,  — казав він ще у 2011 році.

 

 

15.07.2017