Обвинуваченим у вбивстві Бориса Нємцова винесено вироки.

У Московському окружному військовому суді оголосили міру покарання п'ятьом вихідцям із Чечні, котрих визнано винними у вбивстві російського опозиційного політика.

 

 

Заура Дадаєва, котрого визнали винним у безпосередньому вбивстві Нємцова, засуджено до 20-ти років колонії суворого режиму. Хоча прокуратура просила для нього довічного ув'язнення.

 

Окрім того, суд позбавив його звання лейтенанта і ордена Мужності, а також зобов'язав виплатити штраф на суму 100 тисяч рублів. Вирок ґрунтувався на вердикті присяжних, котрі визнали Дадаєва винним і таким, що не заслуговує поблажливості. Як випливає з вердикту присяжних, Дадаєв визнаний винним у тому, що ввечері 27 лютого 2015 року вистрілив у Нємцова щонайменше шість разів на Великому Москворецькому мості в Москві.

 

Четверо інших обвинувачених, яких суд визнав співучасниками злочину, отримали від 11-ти до 19-ти років позбавлення волі. Так, Анзора Губашева засуджено до 19 років колонії, Шадідп Губашева – до 16 років, Темірлана Ескерханова – до 14 років, а Хамзата Бахаєва – до 11 років. Всі вони мають відбувати термін покарання в колонії суворого режиму. Окрім того, всі четверо додатково оштрафовані на 100 тисяч рублів кожен.

 

Вирок набуває чинності через 10 днів у разі, якщо жодна зі сторін його не оскаржить – повідомив російський інформаційний портал lenta.ru.

 

При цьому адвокати обвинувачених вже пообіцяли подати апеляцію на рішення суду і відстоювати невинуватість своїх клієнтів. Зокрема, вони висловили переконання, що докази щодо Темірлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва настільки сумнівні, що вони сподіваються скасування вироку.

 

Про намір домагатися виправдання свого підзахисного заявив і адвокат Заура Дадаєва. За його словами, суд не долучив до матеріалів справи відеозапису, який, на думку адвоката, доводив непричетність його клієнта до скоєного злочину.

 

За офіційною версією, Нємцова вбили на ґрунті релігійної ненависті. Слідство вважає організатором і замовником злочину офіцера батальйону «Сєвер» Руслана Мухудінова, він оголошений у міжнародний розшук. Тим часом родичі Нємцова вважають, що Мухудінов, котрий працював водієм у заступника командира батальйону, не міг організувати такого злочину.

13.07.2017