У парламенті махінації з законопроектом про обрання омбудсмена.

 

У четвер під час голосування за закон про Конституційний суд народні депутати припустилися колізії, котра маніпулює способом обрання Уповноваженого з прав людини: під час дебатів народний депутат Ольга Червакова усно оголошувала поправку про збереження таємних виборів омбудсмена, натомість номер поправки не відповідав задекларованим пропозиціям – пропозицію парламентарки, ймовірно, не враховано.

 

Як пише "Українська правда", під час обговорення поправок до закону народний депутат Ольга Червакова, назвавши поправку №536, заявила: "Процедура має бути таємною. Якщо вона буде відкрита, то уповноважені будуть під політичним впливом. Поправка повертає процедуру таємного обрання уповноваженого з прав людини".

 

Після її слів за поправку проголосували 227 голосів.

 

Згодом виявилося, що поправка №536 стосувалася іншого питання – процедури звернення омбудсмена до Конституційного суду.

 

Народні депутати від "Народного фронту" (котрий "тягне" в омбудсмени Людмилу Денісову) наполягають на тому, що відтепер процедура обрання уповноваженого буде відкритою.

 

Натомість сама Червакова після голосування написала на своїй сторінці у Facebook: "Таємне обрання омбудсмена залишилося! Спроба "відкотити" назад цю поправку – це шахрайство і фальсифікація".

 

Ольга, зокрема, покликалася на список голосувань на офіційній сторінці ВР, у котрому йдеться про те, що голосування було "за пропозицію народного депутата Червакової". "Українське законодавство складається не з номерів поправок, а з положень законопроектів. Депутати голосували не за номер, а за суть. Все інше – спекуляції", – наполягає Червакова.

 

Чинний омбудсмен Валерія Лутковська теж відстоює тезу, що таємну процедуру обрання уповноваженого збережено. "Ми всі чітко чули зміст пропозиції Червакової і головуючої Геращенко. Процедуру таємного голосування за кандидатури уповноважено збережено", – написала Лутковська на своїй сторінці у Facebook.

 

Голова Центру громадських свобод Олександра Матвійчук вважає, що спроби інтерпретувати поправку вже після голосування є фальсифікацією. "Прямо зараз апарат ВРУ фальсифікує результати голосування за поправку до законопроекту про Конституційний суд України, що визначає процедуру голосування за Уповноваженого Верховної Ради України. БПП та НФ конче треба продавити відкрите голосування. Їм потрібен контроль за членами своїх фракцій, щоб ті сумирно голосували за результати проведених у верхах політичних торгів", – прокоментувала Матвійчук на своїй сторінці у Facebook.

 

Вона поклала відповідальність за маніпуляції з поправкою, зокрема, на голову ВР Андрія Парубія (висуванця "Народного фронту"). "Це вже ваша персональна відповідальність, який текст законопроекту ви підпишете", – застерегла Матвійчук.

 

13.07.2017