Порошенко: Ніхто не має права позбавляти нас європейського вибору.

 

Президент України Петро Порошенко наполягає на тому, що українці мають право самостійно вибирати собі вектор інтеґрації, і жодна країна не може цьому завадити.

 

Про це голова держави сказав у вступному слові на саміті Україна–ЄС у Києві.

 

"Право вибору майбутнього належить виключно українцям, і жодна країна світу не має права включати червоне світло на цьому шляху. Але в той же час, жодна нація не платила таку високу ціну за зближення з Євросоюзом", – заявив Порошенко.

 

"При всій повазі до кожного з лідерів інституцій та держав – членів ЄС хочу підкреслити, що не маю жодного ані морального, ані політичного права поступитися буквою і духом Угоди про асоціацію, її метою, її значенням для українського народу і для майбутнього нашої держави", – наголосив Президент, натякаючи на пункт із преамбули Угоди про асоціацію щодо європейських прагнень України.

 

"Україна чітко задекларувала свої європейські прагнення і європейський вибір. І ми нікому це не віддамо. І ніхто не має права у нас цього забрати", – наголосив Порошенко.

 

Нагадаємо, Україна та ЄС не змогли домовитися про укладення спільної заяви за підсумками саміту через те, що низка країн – Нідерланди, підтримані Німеччиною та Францією – відмовилися, аби в документі була згадка про європейські перспективи України. Відтак саміт мине без спільної декларації.

 

Водночас Президент України подякував ЄС за завершення ратифікації Угоди про асоціацію та запровадження безвізового режиму, а особливо Дональдові Туску та Жанові-Клодові Юнкеру.

 

Зі слів Порошенка, стратегічне завдання – "утвердження України як успішної європейської демократії з міцними державними інститутами, конкурентною економікою, інтегрованої в економічний простір Європейського Союзу".

 

"На шляху до цієї мети ми маємо подолати найбільший виклик, з яким Україна зіштовхнулася з часів здобуття незалежності – триваючу російську агресію, окупацію частини території, незаконну анексію Криму, гібридну війну, яка розгорнута на всіх фронтах – військовому, політичному, економічному, гуманітарному, інформаційному та кібер-просторі", – заявив Президент, принагідно подякувавши Унії і за політичну підтримку, і за санкції.

 

"Маю надію, що колись ми проведемо наступні саміти Україна–ЄС – дозвольте мені висловити це припущення – в Донецьку і в Ялті. Я би все можливе для цього зробив", – додав Порошенко.

 

13.07.2017