Комітет ВР підтримав проект медичної реформи на друге читання.

 

Голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець відмовляється підписувати позитивний висновок комітету щодо проекту закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", котрий є стрижневим для проведення медичної реформи. Верховна Рада прийняла цей закон у першому читанні 8 червня – його мав розглядати парламент у другому читанні.

 

"Голова комітету охорони здоров'я Верховної Ради Ольга Богомолець відмовляється підписувати вчорашній позитивний висновок комітету і цим самим блокує можливість голосування закону сьогодні та початку медичної реформи", – поінформувала в.о. міністра Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

 

Як повідомляє аґенція "Укрінформ", на засіданні комітету у середу за затвердження тексту документа проголосувало шестеро членів комісії – Ірина Сисоєнко, Оксана Корчинська, Тетяна Донець, Андрій Шипко, Сергій Березенко, Олена Колганова. Утрималися Олексій Кириченко, Олександр Біловол (пані Богомолець пропустила збори).

 

"В цілому затвердити в остаточній редакції текст законопроекту 6327... Вітаю, текст вважається прийнятим", – коментувала заступник голови комітету Ірина Сисоєнко.

 

Як заявила 12 липня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, в ході роботи на текстом законопроекту документ зазнав суттєвих змін.

 

Ключова зміна – виключення співоплат пацієнтів за медичні послуги та розширення гарантованого пакету послуг. "Співоплати є важливим інструментом для запуску, передусім, реформи вторинної та третинної ланки, яка запланована на 2020 рік. Насамперед співоплати допоможуть уникнути очікування на послуги у лікарнях та підняти на новий рівень відповідальність у стосунках лікар-пацієнт. Однак команда МОЗ переконана, що до початку реформи вторинної і третинної ланок відбудеться дискусія щодо цієї норми, і cпівоплати будуть запроваджені. Співоплати для ліків залишаються", – коментувала Супрун насвоїй сторінці у Facebook.

 

Незмінними у законопроекті залишилися: принцип "гроші ходять за пацієнтом"; договірні стосунки з медичними закладами; поняття гарантованого пакету медичних послуг та ліків, який депутати перейменували в "програму державних медичних гарантій"; незалежний замовник послуг Національна служба здоров’я та розвиток системи e-Health.

 

Незважаючи на ці поправки, Супрун привітала рішення комітету. "Ми погодили цю версію як таку, що дозволить розпочати медичну реформу з січня 2018 року", – зазначила в.о. міністра.

 

13.07.2017