Міністрові оборони Польщі закидають зв’язки з Росією.

Відповідні закиди щодо Антонія Мацеревича (Antoni Macierewicz) пролунали в книзі відомого польського публіциста Томаша Пьонтека (Tomasz Piątek) «Мацєревич і його таємниці» (Macierewicz i jego tajemnice).

 

 

Автор закидає Мацєревичу, котрий є другою людиною в правлячій партії «Право і Справедливість» у царині правої ідеології, що в його оточенні багато людей, котрі безпосередньо підтримують контакти з Кремлем або російськими націонал-реваншистськими колами. Зокрема, як приклад, наводиться випадок полковника Кшиштофа Ґая, котрого Мацєревич восени 2015 року повернув до Генерального штабу з резерву. Ґай мав відповідати за створення польської територіальної армії. Утім 2016 року Ґаєві довелося зі скандалом піти з посади. Це сталося після того, як полковник назвав російську інтервенцію в Україні «війною проти фашистів».

 

Наступною скандальною фігурою став заступник директора державного збройного концерну Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) Маріан Шолуха (Marian Szolucha). Було виявлено його контакти з проросійським Центром геополітичного аналізу. Зв'язок з цією структурою мав і чинний статс-секретар Міністерство оборони Бартош Ковнацький (Bartosz Kownacki), котрий на запрошення Центру їздив 2012 року до Москви як спостерігач за тодішніми виборами президента Росії – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung. Окрім того, Ковнацький був активним діячем підтримуваною Росією мережі ультраправих партій і рухів, до якої, зокрема, належав французький «Національний фронт».

 

Ковнацький мав близькі стосунки з лідером польської проросійської партії «Зміна» (Zmiana) Матеушем Піскорським (Mateusz Piskorski). Останній керував так званою «Міжнародною місією спостерігачів», яка складалася головним чином з ультраправих політиків, під час незаконного референдуму в Криму в березні 2014 року. Той же Піскорський мав тісні стосунки з лідерами донецьких сепаратистів, що підтверджують і фотоматеріали.

13.07.2017