У Львові лише 34 навчальні заклади доступні для неповносправних.

 

На Львівщині є майже 1400 шкіл, з яких інклюзивна форма навчання запроваджена лише у 65. У Львові ж із понад 160 шкіл окремими елементами доступності обладнані тільки 34 навчальні заклади. Ще 17 мають інклюзивні класи, повідомили у департаментах освіти і науки Львівської ОДА та міської ради, передає "Дивись.Інфо".

 

Директор департаменту освіти і науки ЛОДА Любомири Мандзій розповіла, що за останні три роки обсяги фінансування для створення елементів безбар’єрності у навчальних закладах районів і міст області значно зросли. За її словами, 87% опорних шкіл освітніх округів облаштовані елементами доступності, а відсоток облаштування елементами безбар’єрності закладів освіти за останні 5 років зріс із чотирьох до 29.

 

Крім того, на місця виділили субвенцію з державного бюджету в сумі понад 44,5 млн грн. Цю субвенцію, зокрема, використовуватимуть для того, аби навчальні заклади могли укладати угоди про співпрацю з представниками реабілітаційних центрів, спеціалізованих організацій, які будуть проводити корективну роботу за окремою трудовою угодою, розповіла виконувач обов’язків директора управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

 

Чиновниця також наголосила, що інклюзивні класи у навчальних закладах створюють за потреби.

 

«Політика міста є такою: дитина повинна ходити не у той навчальний заклад, де створені належні умови, а у той, який найближчий до місця її проживання. Якщо батьки звертаються до навчального закладу, то керівник зобов’язаний взяти таку дитинку до школи», – пояснила Зоряна Довганик.

 

Якщо ж керівництво навчального закладу відмовляє, батьки можуть звернутися зі скаргою до відділу освіти.

 

Сьогодні у Львові діють 54 інклюзивні класи у 17 загальноосвітніх навчальних закладах. Дані про створення нових управління міськради матиме, коли всі батьки подадуть заяви до шкіл – ближче до вересня.

 

5 липня Президент Петро Порошенко підписав Закон "Про інклюзивну освіту", згідно з яким усі діти можуть здобувати освіту у середніх загальноосвітніх школах, а не в спецзакладах.

 

 

12.07.2017