Католицька церква Польщі перепросила за вбивства євреїв у Єдвабному.

 

Вибачення пролунали з уст варшавського єпископа Рафала Марковського.

 

 

«Це великий біль і докори сумління. За цей біль у всіх братів і сестер єврейського народу просимо пробачення. Як показує час, коли людське серце охоплює зло й ненависть, коли ця ненависть паралізує людину із середини, це веде до смерті: до фізичної смерті жертв і духовної смерті катів», – сказав єпископ під час пам’ятних заходів до 76-х роковин масового вбивства євреїв у селі Єдвабне.

 

Як повідомило польськомовне видання часопису Newsweek, цьогоріч представники католицького духовенства вперше взяли участь у заходах, які проводили у річницю погромів у Єдвабному, і вперше публічно попросили пробачення у цьому місці. У попередні роки єпископат, щоправда, організовував богослужіння на знак пам’яті про трагічні події в Єдвабному.

 

Єпископ Рафал Марковський виступив на заході як керівник Ради у справах релігійного діалогу та Комітету в справах діалогу з іудаїзмом Конференції єпископату Польщі. «Церква оплакує всіх тих, хто зазнав тут втрати, болю і приниження, всіх тих, хто зустрів тут неочікувану смерть, але водночас Церква висловлює жаль з приводу тих синів польського народу, особливо тих католиків, котрі брали участь у цій втраті, які безпосередньо були причетними до цього болю, приниження та смерті», – сказав єпископ під час жалобних заходів.

 

Нагадаємо, згідно з висновками розслідування Інституту національної пам’яті Польщі, 10 липня 1941 р. в селі Єдвабне представники польського населення вчинили погром та вбили щонайменше 340 єврейських сусідів. Більшість із них – жінок, чоловіків і дітей – спалили живцем у сараї. Виконавцями злочину були щонайменше 40 польських мешканців Єдвабного та околиць.

 

 

11.07.2017