Білий дім обіцяє підтримати нові антиросійські санкції.

Водночас представники адміністрації президента США розкритикували законопроект про санкції через те, що документ обмежує повноваження президента у цій справі.

 

                                                        Марк Шорт

 

«Адміністрація підтримує санкції, що містяться в законопроекті щодо Росії та Ірану. Адміністрація повністю підтримує ці санкції», – заявив у вівторок, 11 липня, директор з питань законодавчої діяльності при Адміністрації США Марк Шорт (Marc Short). Водночас він висловив стурбованість, що документ надає більше влади власне Конгресу, але при цьому обмежує президента США в питанні пом'якшення або скасування санкцій проти урядів у Москві й Тегерані.

 

«Наше занепокоєння викликає те, що законопроект, на нашу думку, створює незвичайний прецедент делегування повноважень з питань зовнішньої політики 585-ти членам Конгресу. При цьому в ньому відсутні винятки, які стосуються національної безпеки – винятки, які раніше завжди були частиною санкційних законів», – процитовано слова Шорта на сайті Білого дому.

 

Нагадаємо, що 14 червня 98 сенаторів зі ста проголосували за розширення санкцій проти Росії. У разі, якщо законопроект схвалить теж Палата представників і підпише президент, то американським компаніям і приватним особам буде заборонено кредитувати російські банки довше, ніж на 14 днів. Також пропонується обмежити терміни фінансування російських компаній нафтогазового сектору. Крім того, документ обмежує право президента скасовувати санкції. Формально положення про антиросійські санкції закладене в ширший законопроект, який передбачає посилення режиму санкцій проти Ірану.

11.07.2017