Європарламент погрожує накласти вето на перемовини про Brexit.

Депутатів у Страсбургу обурила позиція Лондона щодо умов проживання у Великій Британії громадян ЄУ після виходу країни з Унії.

 

 

Депутати законодавчого органу Європейської Унії вимагають від британської влади покращити  умови, за яких громадяни ЄУ зможуть залишатися в Об’єднаному Королівстві. Про це повідомляє радіо Deutsche Welle з покликом на заяву Європарламенту, поширену в понеділок, 10 липня.

 

У підписаному членами координаційної групи Європарламенту документі на ім'я глави делегації ЄУ на перемовинах про вихід Великої Британії зі складу Унії Мішеля Барньє зазначено, що європейські депутати не можуть погодитися з пропозицією Лондона, зробленою наприкінці червня. Тоді прем'єр-міністр країни Тереза ​​Мей заявила, що після Brexit’у Лондон надасть можливість 3,2 мільйонам громадянам країн ЄУ, котрі мешкають у Об’єднаному Королівстві, подати заявку на здобуття права на проживання.

 

Як вважають у Європарламенті, пропозиція Мей свідчить про те, що Велика Британія після виходу з Євроунії відмовляється гарантувати всі права, якими громадяни ЄУ, котрі там проживають, користуються на даний момент. Європарламентарі вважають це порушенням принципу, згідно з яким після завершення процесу Brexit’у всім європейцям у Великій Британії повинні бути надані ті ж права, що і 1,2 млн підданих Її Величності королеви Елізабет ІІ, котрі залишаються в країнах Європейської Унії. 

 

«Об’єднане Королівство не поважає принципу взаємності, симетрії і недискримінації. Громадянам країн ЄУ в Великій Британії загрожує ні багато ні мало – пониження їхнього статусу до людей другого сорту», – наголошується в заяві.

 

Тема умов проживання громадян ЄУ у Великій Британії після її виходу з Унії повинна стати головною на наступній сесії перемовин щодо Brexit, запланованій на понеділок, 17 липня в Брюсселі. При цьому переговори не зможуть розпочатися без санкції депутатів Європарламенту.

10.07.2017