Дональд Трамп і Володимр Путін домовилися про перемир'я в Сирії.

Про це повідомила інформаційна аґенція AP з покликом на офіційних представників американської делегації на саміті G20.

 

 

Президенти США і Росії в п'ятницю, 7 липня, вперше провели особисту двосторонню зустріч, яка відбулася на марґінесі саміту країн G20 в Гамбурзі. Ще напередодні цієї зустрічі повідомляли, що однією з головних тем на американсько-російських перемовинах на найвищому рівні стане ситуація в Сирії.

 

Згідно з повідомленням AP, Трамп і Путін домовилися про припинення вогню в південно-західній частині Сирії з 9 липня. Один зі співрозмовників аґенції повідомив на умовах анонімності, що учасниками мирної угоди щодо Сирії є також Ізраїль і Йорданія, які мають спільний кордон зі Сирією. Водночас він зауважив, що домовленість про припинення вогню в південно-західній частині Сирії не має жодного стосунку до домовленості про створення в Сирії зон деескалації.

 

Згодом інформацію AP підтвердив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, котрий теж брав участь у американсько-російській зустрічі. Він заявив, що США і Росія спільно з Йорданією погодили режим припинення вогню на півдні Сирії. «Сполучені Штати і Росія взяли зобов'язання щодо дотримання режиму припинення вогню всіма угрупованнями, які там перебувають. А також зобов’язалися забезпечувати гуманітарний доступ і налагодити контакти між опозиціонерами, які в цьому регіоні дислокуються, та моніторинговим центром, який створюють у столиці Йорданії», – процитувала слова Лаврова німецька газета Bild.

 

Сам же Путін повідомив, що, окрім сирійського питання, сторони обговорювали конфлікт на сході Україні. «У мене була дуже тривала бесіда з президентом Сполучених Штатів. Накопичилося багато питань – там і Україна, і Сирія, й інші проблеми, деякі двосторонні питання. Ми знову повернулися до питань боротьби з тероризмом, кібербезпеки», – повідомив російський президент за підсумками зустрічі.

 

Дональд Трамп поки що не висловився за підсумками зустрічі, котра замість анонсованих півгодини тривала дві години 16 хвилин.

07.07.2017