Дональд Трамп і Анґела Меркель обговорили українське питання.

Зустріч президента Сполучених Штатів та бундесканцлерки Німеччини відбулася в Гамбурзі напередодні відкриття саміту країн G20.

 

 

Перемовини проходили у четвер ввечері, 6 липня, в одному з гамбурзьких готелів і тривали близько години замість запланованих 45 хвилин. Окрім Меркель і Трампа, в розмові взяли участь міністр закордонних справ ФРН Зіґмар Габріель (Sigmar Gabriel), держсекретар США Рекс Тіллерсон, донька глави Білого дому Іванка Трамп та її чоловік Джаред Кушнер (Jared Kushner).

 

На зустрічі обговорили широке коло зовнішньополітичних тем. Передовсім порушували питання врегулювання збройного протистояння на сході України, ситуації в Північній Кореї й на Близькому Сході, а також інші теми, які внесено до порядку денного саміту G20. Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung з покликом на слова речника бундесканцлерки Штеффана Зіберта.

 

«Ці перемовини проводили в рамках підготовки до саміту G20, який пройде 7-8 липня в Гамбурзі», – зазначив Зіберт. Водночас він відмовився повідомити про якісь деталі розмов, зокрема чи дійшли сторони в перемовинах до спільної думки в якомусь зі згаданих питань.

 

Варто зазначити,що Анґела Меркель на цей час головує в організації країн G20. Перед зустріччю з Трампом вона визнала, що очікує перемовин, «які не будуть такими вже простими». США та інші країни «двадцятки» суттєво розходяться в позиціях з таких питань, як захист клімату і вільна торгівля.

 

Дональд Трамп прибув до Гамбурга з Варшави, де він взяв участь у роботі саміту країн «Ініціативи трьох морів». Під час виступу у Варшаві президент США закликав Росію припинити втручатися у внутрішні справи України. «Ми закликаємо Росію припинити свою дестабілізуючу активність в Україні й де б то не було, а також підтримку ворожих режимів, включно з Сирією та Іраном», – зазначив він.

06.07.2017